2024. május 4. - Mónika, Flórián

Bocsánatkérést várnak

"A Benes- dekrétumokat támadni valószínűleg nem érdemes. Ezek megléte a csehek és a szlovákok számára is a történelmi folytonosság kérdése, ezért érzékenyek mindenki számára" - mondta a második világháború után kitelepített és deportált pozsonypüspökiek t
2007. október 7. vasárnap 09:39 - Hírextra
A megemlékezésen részt vett, de beszédet nem tartott és a sajtónak nem is nyilatkozott Szili Katalin, a magyar Országgyűlés elnöke. Kíséretében mind az öt magyar parlamenti frakció egy-egy képviselője is jelen volt. "Eredetileg úgy terveztük, hogy a szombati rendezvényen az elnök asszony beszédet mond, de aztán, hogy ne lehessen akárcsak a beszéd egyetlen mondatát is provokatív célokra felhasználni, úgy döntött, ettől eltekint" - nyilatkozta a látogatással kapcsolatban Kerényi Görgy, a házelnök kabinetfőnöke az Új Szó szlovákiai magyar napilap szombati számában.

Csáky Pál, az MKP vezetője a megemlékezésen hangsúlyozta: nagyon fontos, ugayanakkor egyszerű lenne bocsánatot kérni a felvidéki magyaroktól. "A kedves szlovák politikus kollégáknak is mondom és üzenem, nem azzal segítik és erősítik a szlovák társadalmat és a szlovák társadalom kohézióját, hogy bennünket támadnak, hanem azzal erősítenék, ha békejobbot nyújtanának, az itt élő magyar közösséget egyenrangú partnerként fogadnák el." Hozzá tette: " ha ehhez még annyi lelki erőt és jóakaratot is találnának magukban, és találnánk együtt politikusok magunkban, hogy egy kárpótlási törvényt is meg tudnánk fogalmazni és el tudnánk fogadni, akkor, azt hiszem, nagyon elegáns, nagyon emberi módon pontot tudnánk tenni erre a kérdésre."

A politikus nagyra értékelte, hogy Szili Katalin és kísérete részt vett a pozsonypüspöki megemlékezésen. Október 6-ra, a nemzeti gyásznapra utalva történelmi párhuzamot is vont Csáky, kifejtve, hogy az aradi vértanúk sorsközösséget vállaltak a magyar néppel. "Nem akármi történik ma, 2007. október 6-án Pozsonypüspökiben, mert az, hogy a magyar parlament többpárti delegációja jön ide, hogy az elnök asszony eljön ide, az azért szintén történelmi. És azt hiszem , hogy itt is nyugodtan fogalmazhatjuk meg azt, hogy a magyar szolidaritás, a magyar vállalás, a magyar kölcsönösség napját is ünnepeljük talán itt, Püspökiben"- fogalmazott Csáky. Az MKP elnöke beszédét azzal zárta, hogy a szlovákiai magyarság is a megbékélésre törekszik. "Amit akarunk, az vállalható: baráti jobbot nyújtottunk és nyújtunk továbbra is mindenkinek, aki ezt a baráti jobbot el akarja fogadni, és meg tudja érteni a szavunkat: egyenrangú életet, egyenrangú helyzetet akarunk ebbben az országban" - fogalmazott Csáky Pál.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását