2024. május 20. - Bernát, Felícia

300 forintba kerülhet a tej

Még ebben a hónapban drágulhat a tej - méghozzá nagyobb mértékben, mint azt az elmúlt hetekben gondolták. Öt százalék helyett 15-20 százalék is lehet az áremelkedés mértéke. A drágulás oka, hogy nincs tejből elég. A terméktanács úgy számol, hogy karácsony
2007. október 7. vasárnap 09:09 - Hírextra
Tejátvétel a csólyospálosi csarnokban. Nyolcvan termelő hordja ide a nyers tejet. Igaz, az elmúlt hónapokban egyre kevesebbet.

"Itt van a hátam mögött a tartályunk, egyik 2700 literes, a másik 2000 literes. Majdnem tele volt mind a kettő, most sajnos az egyik tartályba belefér a tej" -
mondta a Híradónak Seres Ferencné tejkezelő.

A feldolgozók 10 forinttal adnak többet a tejért, mint tavasszal, de ez sem fedezi az aszályos időjárás és a takarmányárak miatt megnövekedett költségeket.

A legnagyobb magyar tejfeldolgozó számításai szerint viszont a felvásárlási árak növekedése miatt már ebben a hónapban drágulnak a tejtermékek. Karácsonyra pedig a tartós tej literje akár a 300 Ft-ot is elérheti.

Tímár Imre, a Sole-Mizo Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint "a következő időszakban a tej és a tejtermékek ára folyamatosan magasabb szinten fog stabilizálódni, mint az elmúlt időszakban. Lényegesen magasabban."

A Tej Terméktanács elnökhelyettese meg azt mondta, a boltokban továbbra is több fajtából hiány lesz. Sok termelő ugyanis jóval magasabb árért külföldre adja el a tejet. "100 Ft feletti árat kínálnak az olasz felvásárlók és ez hiányzik a magyar piacról. Tehát van egy relatív tej, nyerstej hiány a magyar piacon" - közölte a Híradóval Besenyei Ferenc.

Szakemberek szerint a tejhiány akkor szűnik meg, ha a termelők és a feldolgozók összefognak és csak feldolgozott tejet adnak el külföldre.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását