2024. május 18. - Erik, Alexandra

13 év alatt kerülte meg a Földet

Szombat délután a greenwich-i délkör átszelésével ért célba Londonban a világutazó brit Jason Lewis, aki kizárólag a saját erejére támaszkodva járta körbe a Földet. A vízibiciklin, úszva, görkorcsolyázva, kajakozva és gyalog megtett 46500 mérföldes körút
2007. október 7. vasárnap 09:54 - Hírextra
Az utazót Gloucester hercege, a "360-as expedíció" fővédnöke fogadta a ünnepélyesen a Temze partján.

Az expedícióval Lewis a világjárás mellett a környezet védelmére kívánta felhívni a figyelmet és jótékony célokra is gyűjtött pénzt.

Az utazó a 8 méter hosszú, Moksha ( szanszkrit nyelven: szabadság) névre keresztelt, fából készült speciális vizibiciklin 2-3 csomós sebességgel 111 nap alatt szelte át az Atlanti óceánt. A Csendes-óceánon 178 napig tartott az átkelés.

Az 1994-es startot követően Lewis útja Franciaországon, és Spanyolországon át vezetett Portugáliába, ahonnan az Egyesült Államokba vízibiciklizett. A floridai Miamiból indulva elsőként görkorcsolyázta keresztül Amerikát, egészen Coloradóig jutott, ahol elütötték. A balesetben Lewis mindkét lábát eltörte, és miután sikerült elkerülnie az amputációt. Kilenc hónapig lábadozott.

Ezután ismét vizibiciklire szállt, ezúttal a Csendes-óceánt szelte át. Útközben volt egy súlyos vérmérgezése is. Amikor kikötött Ausztráliába, biciklire szállt, és átkerekezte a kontinenst. Itt sem volt problémamentes az út: krokodilok támadták meg. Ezután újra a Moksha segítségével jutott el Kelet-Timorba. Innen elkajakozott Indonézián át Szinagpúrig. Dél-Kelet Ázsiát biciklin szelte át, megmászta a Himaláját, Nepálból Indiába gyalogolt át, majd újra vizibiciklire szállt és áttekert Afrikába. Időközben többször is maláriás lázrohama volt.

Dzsibutiból elbiciklizett Etiópián keresztül Szudánba, majd elkajakozott Egyiptomba, ahonnan Törökországon keresztül Franciaországba ment. Innen Nagy-Britannia, a La Manche csatorna túloldalán már csak egy ugrás volt.

Az út azért húzodott el, mert Lewisnak időnként hetekre is munkába kellett állnia, hogy megkeresse a pénzt a következő útszakaszra. A kalandor többek között marhapásztorként és sírásóként is dolgozott. Útja alatt több határátkelésnél arra gyanakodtak, hogy kém, őrizetbevették és napokon át kihallgatták, de végül mindig elengedték.

A világjáró a szebb pillanatok közé sorol egy karácsonyi vacsorát, amelyre egy kábelező hajón hívták meg az Atlanti-óceán közepén. Szintén szívesen emlékszik vissza a rengeteg kedves ismeretlenre, aki segítette útja során. A legnehezebb szerinte az állandó búcsúzkodás volt, a gyors, néhány hetes ismeretségeket követően.

A 40 éves Lewis takarítócéget tartott fenn mielőtt elindult öt kontinenst, óceánokat és tengereket átszelő útjára. A világjáró a célbaérkezés előtt elmondta: egy darabig hallani sem akar utazásról.

A Föld megkerülésének feltételei a következőek: egy a start- és a célvonal, egy irányba kell utazni legalább 40 ezer kilométert, miközben át kell szelni az Egyenlítőt és az összes hosszúsági kört.

2006-ban egy kanadai pár már 720 nap alatt megkerülte önerőből a Földet, de a rekordot azért nem ismerték el, mert nem haladtak át az Egyenlítőn.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását