2024. május 3. - Tímea, Irma

Sólyom a nemzeti parkokért

Sólyom László államfői látogatásával felhívja a figyelmet a nemzeti parkok és a természetvédelem szerepére, fontosságára, amelyek egyébként ritkán kapnak hangsúlyt a mindennapokban - mondta Salamon Gábor, az Aggteleki Nemzeti Park (ANP) igazgatója az MT
2007. október 5. péntek 15:12 - Hírextra

Az igazgató úgy fogalmazott, hogy reményei szerint Sólyom László látogatása, amellett, hogy felkelti az érdeklődést a nemzeti park iránt, felhívja a közvélemény figyelmét azokra a problémákra, erőfeszítésekre, amelyekkel nap mint nap küzdenek. Mint elmondta, a nemzeti park működési területének nagysága mintegy 435 ezer hektár, amely ez év elején duplázódott meg. A terület nagysága nőtt, de ugyanazon a színvonalon, egy feszített költségvetésből, ugyanannyi emberrel nagyon nehéz megoldani a feladatot - fűzte hozzá.

Beszámolt arról is, hogy körülbelül kétszáz önkormányzat van az Aggteleki Nemzeti Park területén, ami azt jelenti, hogy rengeteg a kistelepülés. Salamon Gábor a köztársasági elnök Értékőrző emberek és tájak elnevezésű országjáró körútjának harmadik - aggteleki - állomásán tervezett programokról azt mondta: természetesen lesz barlanglátogatás, terepen séta, illetve az államfő találkozik az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaival, természetvédelmi és más civil szervezetek képviselőivel, valamint a térség közéleti vezetővel.


Sólyom László október 7-9. között Aggtelek környékét, a Cserehátot, valamint a szomszédos zempléni és tokaj-hegyaljai területeket látogatja meg. Az Aggteleki Nemzeti Park Magyarország sorrendben negyedikként kialakított nemzeti parkja. A magashegységek és az alacsony területek ütközőzónájában elhelyezkedő védett terület rendkívül gazdag élővilágának legfőbb jellemvonása a keveredettség és az átmeneti jelleg. A magasabb karsztfennsíkokkal való területi összefüggés eredményeként a nemzeti park élővilága sokkal inkább hegyvidéki (kárpáti) jellegű, mint azt a magassága indokolná.

A természeti értékek hatékony védelme érdekében a nemzeti park igazgatóság kidolgozott stratégia szerint végzi adminisztratív és gyakorlati természet-megőrzési munkáját. A nehézségek ellenére, az elmúlt évek és évtizedek természetmegőrzéssel kapcsolatos kutatásainak köszönhetően, jelenleg az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság működési területe Magyarország egyik legjobban feltárt és rendszerezett biotikai adatokkal dokumentált területévé vált.

Mivel az ANP geológiai, természetföldrajzi és kultúrtörténeti értelemben is szerves egységet alkot a határ túloldalán működő Szlovák-karszt Nemzeti Parkkal, így a közös pályázatok és programok különösen hatékonyak és lényegesek. Az elmúlt évek egyik legnagyobb pályázati sikere az INTERREG-program keretében elnyert támogatás, amely a két oldal természetvédelmi területein a hatékony irányításhoz szükséges biomonitoring hálózat közös fejlesztését segíti.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását