2024. május 22. - Júlia, Rita

Mától Rubik-kocka világbajnokság

Pénteken kezdődik minden idők legnagyobb Rubik-kocka világbajnoksága Budapesten. A vasárnapig tartó eseményre 32 országból több, mint 300 versenyző érkezik. A bajnokság összdíjazása 20 ezer euró és magyar győzelemre is lehet számítani.
2007. október 5. péntek 09:05 - Hírextra
Péntektől 17 versenyszámban mérik össze tudásukat a Rubik-kocka kirakásának legjobbjai. Minden idők legnagyobb világbajnokságára több mint 300 versenyzőt várnak, szemben a legutóbbi 100-zal - mondta a Független Hírügynökségnek a magyar csapat kapitánya. Nagy Olivér hozzátette: 32 országból, egyebek mellett Malajziából, Indonéziából, a Fülöp-szigetekről és Mexikóból is érkeznek a megmérettetésre, amelynek összdíjazása eléri a 20 ezer eurót, vagyis meghaladja az 5 millió forintot.

A versenyzők nemcsak a hagyományos kockakirakásban versenyeznek, hanem 2x2x2-es, 4x4x4-es és 5x5x5-ös alakzatot is időre kell helyre forgatniuk. Ezen kívül az egy kézzel, a vakon, sőt a lábbal kirakás is szerepel a programban. A magyarok közül Kuti Mátyástól várnak aranyérmet, hiszen a fiatal versenyző a vakon kirakás valamennyi fajtájában világcsúcstartó.

Az első világbajnokságot 25 évvel ezelőtt 1982-ben tartották Budapesten. Azóta 2002-ben Toronto-ban, míg 2004-ben Orlando-ban volt nemzetközi viadal.

A versenyre, amely Budapest Kongresszusi Központban lesz 700 és 1200 forintért lehet jegyeket venni - tette hozzá a magyar csapat kapitánya.

A Rubik-kockát 1977-ben szabadalmaztatta feltalálója, Rubik Ernő mérnök.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását