2024. március 29. - Auguszta

Satnya az idegennyelv-tudásunk

A magyarok háromnegyede csak az anyanyelvén tud megszólalni, miközben az uniós állampolgároknak csaknem kétharmada beszél valamilyen idegen nyelvet - írja a Népszabadság szerdai számában, az Eurostat felmérése nyomán.
2009. október 7. szerda 07:08 - HírExtra
Az EU statisztikai hivatala által készített felmérésből kiderült, hogy a 27 tagállam rangsorában utolsó előtti Portugália is jócskán megelőz minket idegen nyelvek tudásában: a portugálok 51,3 százaléka nem beszél idegen nyelvet. Az élen Szlovénia áll, itt a polgárok 28,1 százaléka két vagy még több nyelven is tud. A második Szlovákia, a harmadik pedig Finnország.

A hazánkra nézve siralmas statisztikai eredménynek nyelvi elszigeteltségünk is az oka - véli a lapban Légrádi Tamás, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke. Míg egy lengyelnek könnyebb megtanulnia oroszul, egy hollandnak angolul, egy szlovák megérti a cseh nyelvet és fordítva, s a portugáloknak sem okoz gondot megértetniük magukat az olaszokkal vagy a spanyolokkal.

A nyelvoktatás alacsony színvonaláért sokszor teszik felelőssé az alacsony óraszámot és a túl nagy létszámú csoportokat, de a nyelvoktatás sikeressége elsősorban a pedagógusokon múlik. A közoktatásban nincs minőségbiztosítási szűrő, és a szakember szerint amíg a tanárképzés helyzete, a pedagóguspálya presztízse nem változik, nem is lehet bevezetni, hiszen akkor az iskolák nem tudnának nyelvtanárokat alkalmazni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását