2024. március 29. - Auguszta

Magyar ivóvíz az afgánoknak

Hét afganisztáni falu vízellátását biztosítja majd az a vízvezetékrendszer, amelyet a magyar újjáépítési csoport katonái segítségével építettek ki Baglán tartományban - nyilatkozta a magyar katonák sajtótisztje az MTI-nek telefonon.
2007. október 5. péntek 16:37 - Hírextra

Varga Erika zászlós elmondta, hogy a tervek szerint jövő héten adják át a vízvezetékrendszert, amely a falvakban élők - összesen több mint tízezer ember - ivóvízzel való ellátását segíti. A teljes rendszer hossza több mint tizenöt kilométer. A projekt kivitelezésében részt vett az ISAF (Afganisztánban állomásozó nemzetközi erők) északi régiójának parancsnoksága is.

A sajtótiszt elmondta, hogy a magyar újjáépítési csoport Baglán tartomány öt éves fejlesztési tervéből választ ki feladatokat, elsősorban az infrastruktúra, az egészségügy, illetve az oktatás fejlesztését tartják szem előtt. Varga Erika szólt arról is, hogy a csütörtökön egy robbanásban megsérült magyar katona jól van, mindössze az arcán szenvedett apró hámsérülést.

A robbanószerkezet a magyar csoport egyik konvoja mellett lépett működésbe, a robbanás következtében az élen haladó páncélozott gépjárműben kisebb anyagi kár keletkezett. A támadást követően a katonák biztosították a helyszínt és az újjáépítési csoport állományából kijelölt bizottság az afgán rendőrséggel és a helyi szervekkel együttműködésben megkezdte az eset kivizsgálását.
A vizsgálat jelenleg is tart, az eddigi információk alapján nem állapítható meg, hogy a támadás célzottan a magyar konvoj ellen irányult volna.

Magyarország mintegy kétszáz katonával tavaly vette át a több mint 760 ezer lakosú, 21 ezer négyzetkilométer területű Baglán tartomány újjáépítési csoportjának vezetését Afganisztánban. Az ország az idén és jövőre összesen 500-500 millió forintot biztosít a költségvetési tartalékból a különböző civil fejlesztési projektek megvalósítására Afganisztánban.

A magyar kontingens legújabb váltása néhány héttel ezelőtt érkezett Baglánba, a katonáknak már sikerült megszokniuk a körülményeket - közölte a sajtótiszt. Mint mondta, az állomány nagy része volt már misszióban, így tudták milyen körülmények várnak rájuk.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását