2024. május 2. - Zsigmond

Hét éve döntötték meg a hatalmát

Hét évvel ezelőtt ezen a napon döntötték meg Belgrádban Szlobodan Milosevics hatalmát. A pénteki évfordulóról az ellenzéki tömörülés pártjai koszorúzással emlékeztek meg.
2007. október 5. péntek 19:31 - Hírextra
2000. szeptember 24-én jugoszláv parlamenti és elnökválasztásokat tartottak. Az elnökválasztáson Miloseviccsel szemben a 18 ellenzéki párt alkotta Szerbiai Demokratikus Ellenzék nevű pártkoalíció Vojiszlav Kostunicát a Szerbiai Demokrata Párt vezetőjét indította. Széleskörű társadalmi összefogás jött létre, az ellenzéki pártokat támogatta számos civil szervezet és az ellenzéki média is. Ennek köszönhetően a választásokon hetven százalék felett volt a részvétel.

Az elnökválasztáson Vojiszlav Kostunica megszerezte a szavazatoknak több mint a felét, a Milosevics ellenőrzése alatt lévő választási bizottság azonban nem ismerte el az eredményeket. Először azt állították, Milosevics nyert. Később ezen módosítottak, de az ő adataik szerint második fordulóra is szükség volt.

Emiatt már a választáson másnapján tömegtüntetéseket tartottak Szerbia minden nagyobb városában, a választási eredmények elismerését követelték a polgárok. E tüntetések tetőzéseként az ellenzéki tömörülés október 5-re Belgrádba szólította a polgárokat. A szerb fővárosban mintegy egymillió ember gyűlt össze, annak ellenére, hogy a rendőrség lezárta a Belgrádba vezető utakat. A tüntetők munkagépekkel söpörték félre a rendőrkordont.

Az összegyűlt tömeg először a szövetségi parlament, majd az állami tévé épületét gyújtotta fel, később a rendőrség és a hadsereg is megtagadta az engedelmességet Milosevicsnek és átállt a polgárok oldalára. Milosevics másnap elismerte vereségét. 2001. márciusában letartóztatták, majd júniusban kiadták őt a hágai bíróságnak, amely háborús bűnökkel vádolta. Hágai cellájában halt meg tavaly márciusban. Pártjának jelenleg is vannak képviselői a szerb parlamentben.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását