2024. május 8. - Mihály

Átadták a kikötőt

Átadták az ország első, a schengeni előírásoknak megfelelő vízi határkikötőjét Mohácson. Ez lesz az Európai Unió egyik déli külső határátkelője. Itt fogadják majd a nem Uniós országokból érkező személy és teherszállító hajókat.
2007. október 5. péntek 21:29 - Hírextra

kikötő a Duna parton, 2,5 hektáron terül el, ahol a vámépületen kívül irányítótorony és az elvámolásra váró áruk raktára is van. A határátkelőn három helyen lehet ellenőrizni a hajókat: a nyílt vízen, az öbölben és az öböltől délebbre egy ponton a kikötőben. A határállomás csaknem 3 milliárd forintba került, ebből 2,4 milliárdot az Unió fizetett. A területet Mohács 25 évre térítésmentesen biztosítja.

A Schengeni Egyezményt Franciaország, Németország, Belgium, Hollandia és Luxemburg kötötte a luxemburgi Schengenben, 1985-ben. Elsődleges céljuk az volt, hogy eltöröljék az egymás közti, úgynevezett belső határokat, vele együtt a határellenőrzést is. Ez azt jelentette, hogy a csatlakozó országok állampolgárai szabadon, ellenőrzés és igazoltatás nélkül átjárhattak egymáshoz, akár szárazföldön, vízen és a levegőben. Ugyanez vonatkozott az áruforgalomra is. Az egyezményhez folyamatosan csatlakoztak az Európai Unió tagállamai. Ezzel együtt azonban megszigorították az ellenőrzést azokon az úgynevezett külső határokon, amelyek a nem uniós országokkal határosak. Magyarország és még nyolc ország idén december 21-én csatlakozik a schengeni övezethez, amelynek eddig 15 tagja van.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását