2024. április 27. - Zita

Tagadták bűnösségüket a bántalmazással vádolt rendőrök

Tagadta bűnösségét a Fővárosi Bíróság szerdai ülésén az a négy rendőr, akit azzal vádolnak, hogy 2006. október 24-én hajnalban a Belgrád rakparton bántalmazott három intézkedés alá vont fiatalt; a tárgyaláson elhangzott, hogy nem a vádlottak intézkedtek a
2008. január 24. csütörtök 07:25 - Hírextra
Az ügyész a rendőrtörzszászlóst és a rendőrtörzsőrmestert - az első és a másodrendű vádlottat - társtettesként elkövetett kétrendbeli hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás vétségével, védekezésre képtelen személlyel szemben elkövetett súlyos testi sértés bűntettével, és egy rendbeli védekezésre képtelen személlyel szemben elkövetett könnyű testi sértéssel vádolta meg.

A két rendőrzászlóst - a harmad és negyedrendű vádlottat - társtettesként elkövetett egyrendbeli hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás vétségével és védekezésre képtelen személlyel szemben elkövetett könnyű testi sértéssel vádolják.

A vádirat szerint a rendőrök a Rendészeti Biztonsági Szolgálat kötelékében teljesítettek szolgálatot. Az október 23-i éjszaka során tömegoszlatási egység tagjaiként a Ferenciek terétől a Vámház körút irányába kiemelő, illetve támogató feladatot hajtottak végre.

A sértettek az Erzsébet híd lábánál emelt barikád mögött tartózkodtak, majd október 24-én hajnali fél kettőkor a tömegoszlatás kezdetekor a Szabadság híd irányába hazafelé indultak a rakparton.

A Belgrád rakparton lévő hajóállomásnál rendőrök felszólítására a sértettek a földre feküdtek, a vádlottak - a vádirat szerint - megbilincselték őket, majd rugdosni és ütlegelni kezdték a két fiút és a lányt.

A bántalmazás következtében az egyik fiúnak eltörött az orrcsontja, a lány metszőfogából letört egy kisebb darab, a harmadik sértett pedig nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A vádlottak vallomásukban elmondták, hogy a sértettek elfogásában nem vettek részt, és nem látták, hogy bántalmazták volna valakik a fiatalokat. A rendőrök azt sem tudják - mint elmondták -, hogy kik intézkedtek a fiatalok esetében.

A harmadrendű vádlott szerint a sértetteket nyolc, tíz rendőr vonta intézkedés alá. Az intézkedésről szóló rendőri jelentést - mint a többi vádlottal egybehangzóan elmondta - utasításra, elmondás alapján készítették.

Közölte, az egység parancsnoka jelölte ki őket, hogy dokumentálják a rendőri intézkedést. Mint magyarázta, azért, hogy minél többen maradhassanak készenlétben, mert nem lettek volna elegen az egységben, ha az intézkedő nyolc, tíz rendőrnek alá kell írni a jelentést.

A rendőrök elmondták, hogy az elfogott fiatalok kérdésükre sérülésről nem szóltak, és panasszal sem éltek. Ezt az egység parancsnoka is megerősítette, szemben a sértettek állításával.

Az ügyész a tárgyaláson megjegyezte, hogy ha a vádlottak a nyomozás során vallomást tettek volna, akkor a védekezésüket ellenőrzik, s lehet, hogy nem állnának a bíróság előtt vádlottként. Mint hozzátette: "esetleg azok állnának itt, akik elkövették a bűncselekményt".

A sértettek elmondták, hogy rendőrök hátrabilincselték kezüket, majd ezután bántalmazták és szidalmazták őket. A fiatalok nem ismerték fel a vádlottak között a velük szemben intézkedőket, de - mint mondták - ez igazán nehéz lenne, mert majdnem mindegyik rendőrön símaszk és rohamsisak volt.

A kiemelő csoport vezetője elmondta, hogy ő utasította a négy vádlottat a jelentés megírására, mert az előállítottak nem panaszkodtak sérülésre.

Közölte, nem egyedi eset volt, hogy nem azok írták a jelentést, akik intézkedtek.
A tárgyalást elnapolták, az március 5-én tanúk meghallgatásával folytatódik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását