2024. április 30. - Katalin, Kitti

190 milliárd jut az egyetemeknek

A jövő évi költségvetési törvényjavaslat szerint 2008-ban 6,8 milliárddal több, összesen több mint 190 milliárd forint jut a hazai egyetemek és főiskolák fenntartására illetve működtetésére. Növekszik a hallgatók juttatásaira fordított összeg is, 3,6-ról
2007. október 5. péntek 19:01 - Hírextra
A PPP programokon belül a duplájára nő a oktatási-kutatási infrastruktúra bérleti díjához adott hozzájárulás (1,6-ról 3,3 milliárdra) és szintén a duplájára emelkedik a meglévő kollégiumi rekonstrukciók bérleti díjához biztosított keret (1,1-ről 2,2 milliárd forintra). A 2008-as évtől kezdve 100 millió forintot különítenek el a berlini Collegium Hungaricum bérleti díjához, és csaknem 300 millióval nő az oktatási közhasznú társaságok támogatása is.

A felsőoktatási intézmények fejlesztésére összesen több mint 2,3 milliárd forintot szánnak a jövő évi költségvetés tervezetében. Csaknem 800 millió forintba kerül a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem "K" épületi alapjának megerősítése, a Múzeum körúti ELTE épület rekonstrukciójára pedig 250 milliót akarnak elkülöníteni. 50 és 180 millió forint közötti összegeket kap további 9 intézmény. Ezt azt jelenti, hogy a tervek szerint az elkövetkező időszakban felújítják az Eszterházy Károly Főiskola "B" épületét, és befejezik a a Leányka utcai campust. A SZIE Jászberényi Főiskolai Karán jégpálya épül, a Károly Róbert Főiskolán a könyvtárat fejlesztik, a Szent István Egyetem Gödöllői Campusán pedig a fűtésrendszert cserélik ki. A Miskolci Egyetemen high-tech laboratóriumot alakítanak ki, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen új hangszereket vásárolnak, a Károly Róbert Főiskolán, a Dunaújvárosi Főiskolán és a Magyar Táncművészeti Főiskolán pedig különböző épületfelújítások lesznek.

A közoktatásban valamivel több pénz jut az egyházi és kisebbségi iskoláknak, 130 millióval többet költenek az érettségi lebonyolítására és csaknem 180 millió forinttal nő a közoktatás hatékonyságának javítását célzó mérésekre fordított összeg is. Harmadára csökken viszont a speciális feladatok támogatása, és 300-ról 128 millióra apad a pályázatok lebonyolítására elkülönített támogatás. A tervek szerint jövőre 200 helyett 270 millió forinttal támogatják a nemzetiségi, kisebbségi és integrációs programokat, és 400 millió forinttal kereken 2 milliárdra nő az Útravaló ösztöndíj program kerete. Ami a nemzetközi oktatási kapcsolatokat illeti, 150-ről csaknem 250 millió forintra emelték a tagdíjakra fordított támogatást, 180-ról 50 millióra csökkent viszont az EU-s közösségi programokra szánt keret.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását