2024. május 6. - Ivett, Frida

Világörökségi fórum az Andrássy úton

A világörökségi értékek védelmét és fenntartható fejlődést szolgáló, közös és hatékony fellépést biztosító, rendszeresen ülésező világörökségi fórumot hoztak létre szerdán Budapesten a világörökség részét képező Andrássy út, illetve történelmi környezete
2007. október 4. csütörtök 16:07 - Hírextra
Az Andrássy út műemléki környezetéhez a sugárút menti épülettömbök, a Liszt Ferenc tér, a Hősök tere, a földalatti vasút, a terület védő- rávezető zónáját alkotó Belváros-Lipótváros, valamint a régi pesti zsidónegyed, a Brodway kulturális negyed, illetve a Külső-Terézváros és a Városliget teljes területe tartozik.

A csatlakozási dokumentumot a budapesti Gundel étteremben írta alá Weinek Leonard, a kezdeményező XIV . kerület szabaddemokrata polgármestere és Ikvai-Szabó Imre szabaddemokrata főpolgármester-helyettes Verók István VI. kerületi és Hunwald György VII. kerületi szocialista polgármester.

Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármestere más hivatalos program miatt nem tudott elmenni az aktusra, kézjegyét később helyezi el a dokumentumon.

A nyilatkozat értelmében a főváros és az említett kerületek közös cselekvési programot dolgoznak ki. Konkrét lépéseket fogalmaznak meg a kezdeményezés sikeréért és kellő szakmai megalapozottsága érdekében delegáltakat biztosítanak a közös szakértői testületbe.

A fórum kiemelt projektnek tekinti a világörökségi területhez kapcsolódó Ötvenhatosok tere alatti mélyparkoló létesítését, amely a belvárosi gyalogos zónák fejlesztését, az idegenforgalmat szolgáló korszerű tömegközlekedés bevezetését, a lakosság életminőségének javítását célozza.

A kezdeményező Weinek Leonard a sajtótájékoztatóval egybekötött ceremónián elmondta, hogy közös érdekük az összefogás a fejlesztések érdekében, a közlekedési, parkolási gondok megoldása, a városrehabilitáció.

Ikvai-Szabó Imre értékelése szerint ezek a projektek csak összefogással valósíthatóak meg. Hozzáfűzte, hogy a mostani kezdeményezés után remélhetőleg a főváros többi világörökségi része, az I. és a IX. kerület is csatlakozik az együttműködéshez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását