2024. április 28. - Valéria

Új ruhát ölt a Frankfurter Allgemeine Zeitung

"Új ruhába" öltözik, azaz megújul péntektől Németország és egyben Európa egyik legtekintélyesebb konzervatív napilapja, a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
2007. október 4. csütörtök 20:08 - Hírextra

Az 1949-ben alapított, frankfurti székhelyű újság 58 éves történetének legnagyobb és egyben legmerészebb vállalkozásába kezdett, hogy visszahódítsa az elmúlt években elvesztett olvasóit. Ennek keretében szakít olyan konzervatív hagyományokkal is, amelyekre eddig rendkívül büszke volt mind a kiadó, mind a szerkesztőség, s évtizedeken keresztül az előfizetők sem berzenkedtek emiatt. Sőt kedvenc lapjukat ezért is szerették.

Péntektől ugyanis - minden nap - színes kép lesz a FAZ első oldalán, ami a hagyományokra visszatekintve valóságos szentségtörésnek tűnik. Az újság mindeddig büszke volt arra, hogy az egyetlen olyan országos napilap, amely az első oldalán szinte soha nem - azaz csak valóban "világrengető" eseményről - közöl fotót. Mindezt jelzi, hogy az elmúlt 58 évben ezt csupán 33-szor tette, legutóbb 2005-ben XVI. Benedek pápa "trónra lépésekor". Korábban pedig képet közölt a FAZ az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadásokról, egy-egy német kancellárválasztásról, s "természetesen" a berlini fal leomlásáról.

De mindez még semmi. Az első oldalon péntektől más "eretnekség" is történik, az újság ugyanis felhagy valami olyasmivel, ami az elmúlt évtizedekben szintén szíve csücske volt. A FAZ híres vezércikkeinek címét többé nem szedik a hagyományos gót - és fett - betűvel, hanem egyszerű "Times" betűtípusra térnek át. S noha az eddigi hagyományoknak megfelelően megmarad a hat hasáb, a hasábok között megszűnik az elválasztó lénia, ami szintén az újság sajátja volt. A változások közé tartozik majd az is, hogy a belső oldalakon szereplő, hosszabb és a szerkesztők szerint leginkább érdeklődésre számot tartó cikkekről az első oldalon rövid ismertetést adnak. S lesznek még további apróbb módosítások, amelyek szintén az újság megújulását célozzák.

A kiadó szerint a FAZ rákényszerült a szóban forgó változtatásokra. Az elmúlt időszakban ugyanis évről-évre csökkent a lap példányszáma, amely az újság fénykorában 550 ezer felett volt. Ma pedig 380 ezer körül mozog, miközben a legfőbb vetélytárs, a liberális Süddeutsche Zeitung tartósan 400 ezer felett van. Az országos napilapok közül egyébként a "Süddeutschét és a Frankfurtert" a sorban a Die Welt, a Frankfurter Rundschau és a Die Tageszeitung követi. A bulvár műfajú Bild 3,5 milliós példányszámával - s a maga helyi szerkesztőségeivel - természetszerűleg "más lapra" tartozik.

Frankfurtban a sajtópiaci változásokkal indokolják a megújulás szükségességét. Az internet előretörésével, a televíziók népszerűségével és ezáltal a hagyományos olvasói szokások megváltozásával. De a kihívásokkal fel kell venni a harcot, s ezt célozzák az új törekvések, amelyeket az olvasókkal való konzultációk és komoly felmérések előzték meg.

Természetesen a FAZ-nál hangsúlyozzák, hogy szó sincs irányváltásról, nem változnak az újság rendkívül igényes és komoly tartalmi követelményei, mint ahogy érintetlenül maradnak a főbb rovatok is.

A kérdés csak az, hogy mindez elegendő lesz-e a hanyatlás megállításához. Hogy nem kellene-e egy kissé könnyedébb hangnem, esetleg egy-egy vicc, több riport, amit a fő rivális, a Süddeutsche Zeitung rendszeresen megenged magának. De ezekre a felvetésekre csupán csendes nevetés a válasz a FAZ szerkesztőségében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását