2024. május 25. - Orbán

Indul a TudósShow

Indul a TudósShow a Magyar Televízióban: vasárnap az új szórakoztató műsor első vendége Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke lesz - tájékoztatta Fábri György, az MTA kommunikációs igazgatója csütörtökön az MTI-t.
2007. október 4. csütörtök 20:00 - Hírextra

A műsort a nemrég alakult Akadémiai Tudásmédia Zrt. készíti.

"A műsor ötlete két éve született meg, a Mindentudás Egyeteméből nőtt ki. Azt láttuk az előadásokon, hogy a kiváló tudósok kötetlenül, nagyon közvetlenül tudnak beszélni" - mondta a TudósShow előzményeiről Fábri György.

Kiemelte: a szervezők "egy kicsit tovább akarták vinni" a Mindentudás Egyeteme alapgondolatát, hogy a legkorszerűbb eszközökkel hozzák a tudományt, a kutatói pályát, valamint a tudomány kiválóságait közelebb a nézőhöz.

"Ezért gondoltuk azt, hogy egy új műfajt próbálunk kitalálni. Egy nagyon népszerű tévés eszközt, a talkshow-t felhasználva akarjuk megjeleníteni tudósokat" - közölte Fábri György.

Hozzátette: a beszélgetések során nem érdektelen magánéleti "intimpistásodás" zajlana. A vendégek a művészettel, az élettel kapcsolatos nézeteiket fejthetnék ki, történeteket mesélhetnék el, a tudományból eredő moralitást alkalmazva a kisebb-nagyobb kérdésekre.

"Teljes egészében olyan, mint egy talkshow. Előzetes felvételen alapul, az erre a célra készült díszletek között zajlik. Zenekar és művészvendégek lépnek fel, de látványos kísérleteket is bemutatnak a tudósok. Minden műfaji jeggyel rendelkezik, amellyel egy talkshow-nak rendelkeznie kell, azonban értéket, tudást és tudományos magatartást, annak moralitását sugározza. Ettől különleges" - mutatott rá az MTA kommunikációs igazgatója.

Lényeges szempontként említette, hogy a műsorszámokkal demonstrálni kívánják a tudomány és a művészet kapcsolatát. A művészek a fő vendég ízlésvilágához, baráti köréhez kötődnek.
Közlése szerint Krizsó Szilvia lesz az állandó műsorvezető. Az MTV "meglehetősen jó műsorsávban" sugározza a TudósShow-t: vasárnap késő délután az m1-en vetíti, majd később az m2 adásában megismétli.

"Minden hónap első vasárnapján sugározzák az ötvenperces műsort, a szerződés összesen nyolc adásra szól. Már vannak jelöltek, de még nem bólintottunk véglegesen rájuk. Ez a tudósoknak is egy új műfaj" - fűzte hozzá Fábri György.

Mint elmondta, az első műsor fő vendége Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke lesz.
"Ezzel tulajdonképp legitimálja ezt a szereplést" - hangsúlyozta Fábri György, hozzátéve: ha az Akadémia elnöke részt vesz egy ilyen kezdeményezésben, "akkor valószínűleg más a tudósok számára sem lesz elutasítandó a szereplés".

Rámutatott arra: az MTA elnöke ugyanúgy úttörő szerepet vállalt, mint annak idején a Mindentudás Egyetemén, ahol ő tartotta a nyitóelőadást 2002-ben.

Tájékoztatása szerint az első műsor művészvendége a Piros Ildikó-Huszti Péter színészházaspár, valamint Benkó Sándor zenész lesz.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását