2024. május 17. - Paszkál

Szombaton gyásznap

Október hatodika, az aradi vértanúk 1849-es kivégzésének a napja állandó nemzeti gyásznapunk. Mit rejt, milyen kötezettségekkel jár, ha egy napot a kormány nemzeti gyásznapnak minősít? Kérdéseinkre a Miniszterelnöki Hivatal Kormányszóvivői Irodájától kapt
2007. október 4. csütörtök 10:17 - Hírextra

A nemzeti gyász - egy 2001-es kormányrendelet értelmében - a társadalom egészét, vagy annak jelentős részét érintő megrendülés, és az ezt kifejező kötelező kegyeleti megemlékezés.
Ki dönt a nemzeti gyásznapról?

- A kormányt az 1999. évi XLIII. Törvény 41. paragrafus 1/h. pontja hatalmazta fel arra, hogy a nemzeti gyász eseti és állandó meghatározására, kifejezésére és megformálására kormányrendeletet alkosson, kikérve a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslatát. Nemzeti gyászt tehát a kormány hirdethet ki önálló rendeletben, mikor a nemzet érdekében végzett kiemelkedő munkásságú, közéleti tevékenységű személy hunyt el, vagy a társadalmat mélyen megrázó katasztrófában többen vesztették életüket. A gyász lehet egyszeri, vagy állandó. Utóbbi esetben minden évben emlékezést tartunk. A kormány 2001-ben döntött október hatodika állandó gyásznappá nyilvánításáról. Jelenleg az aradi vértanúk kivégzésének évfordulója az egyetlen állandó gyásznapunk. A nemzeti gyász általában egy napra szól, de kivételes esetben akár több napot is felölelhet.

- Melyek a legfontosabb protokolláris szokások?

- Nemzeti gyász esetén az Országház előtt álló lobogót katonai tiszteletadással félárbocra eresztik, a középületekre fekete zászlót helyeznek, az iskolákban pedig tanóra, vagy önálló rendezvény keretében tartanak megemlékezést. Nem kötelező, de korlátozható a nyilvános szórakozóhelyeken a zene- és műsorszolgáltatás, erről szintén a kormány rendelkezik.

Arra a kérdésünkre, hogy egy nemzeti gyásznap munkaszüneti nappá is nyilvánítható-e, a következő választ kaptuk:

- Ahhoz, hogy bármilyen ünnep, vagy emléknap munkaszüneti nappá váljon, a Munka Törvénykönyvének módosítása szükséges, amiről nem a kormány, hanem az Országgyűlés dönthet.

 Eseti jelleggel egyébként 1989 óta ötször hirdettek gyásznapot. 1989. június 16-án, a nemzeti gyász és megemlékezés napján Nagy Imre miniszterelnökre emlékeztünk, 1993. december 18-át - Antall József temetésének napját - az Országgyűlés nyilvánította nemzeti gyásznappá, miután az ügyvezető kormány erre nem mutatott hajlandóságot. A 18 halálos áldozatot követelő ausztriai (deutschlandsbergi) busztragédia áldozataira 1999.január 31-én emlékeztünk kegyelettel nemzeti gyásznapon, a 2002-es móri bankrablás áldozatainak emléke előtt pedig 2002. május 17-én hajtott fejet a nemzet. Legutóbb, 2006. december 9-én, az Aranycsapatnak becézett egykori magyar labdarúgó-válogatott kapitánya, Puskás Ferenc temetésének napján volt egyszeri, nemzeti gyásznap.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását