2024. április 26. - Ervin

Németország megköszöni

A vasfüggöny megszűnéséhez és a berlini fal leomlásához vezető 1989-es eseményekre kíván emlékezni a német Külügyminisztérium a 20 év szabadság: Németország megköszöni címet viselő multimédiás rendezvénysorozattal a budapesti Városháza parkban - mondta el az MTI-nek az esemény nyitónapján, csütörtökön Natascha Garloff-Jonkers.
2009. június 26. péntek 06:10 - HírExtra
Mint a budapesti német nagykövetség sajtóattaséja a rendezvény helyszínén beszámolt róla, a Németországi Szövetségi Köztársaság ezzel a programsorozattal szeretne köszönetet mondani a közép-európai országok lakóinak azokért az eseményekért, amelyek 1989-ben történtek. "Szerettük volna az egész év történetét elmesélni, persze ehhez fontos, hogy lássuk: az akkori történések egy folyamat részét képezték. Be kívántuk mutatni, milyen események vezettek a berlini fal leomlásához, ezek közül nagyon sok Magyarországhoz kötődik" - fogalmazott.

A nemzetközi túra május 29-én indult a prágai Vencel térről, majd Varsó, Gdansk és Pozsony érintésével a magyar fővárosban zárul június 27-én: "a csúcspontot Budapest jelenti; szombaton felkeresi a Városháza parkot Sólyom László magyar és Horst Köhler német köztársasági elnök is" - árulta el a sajtóattasé.

Natascha Garloff-Jonkers megjegyezte: az alapötlet arra épült, hogy együtt akartak ünnepelni a meglátogatott országok lakóival. Mint mindegyik állomáson, a középpontban Budapesten is egy multimédiás kiállítási pavilon áll, több bejárható kockával és egy színpaddal.

Az integrációs boxban a látogató megismerkedhet a magyarországi német szervezetekkel és a magyar-német partnerségi programokkal. A fényképész boxban az érdeklődők az 1989-es eseményekkel a háttérben készíthetnek magukról fotót, és azt kinyomtathatják. Így "a szabadság nagykövetévé válhatnak", hiszen a fényképeket képeslapként el is küldhetik ismerősüknek saját "szabadságüzenetükkel" - hívta fel a figyelmet a sajtóattasé.

Az információs kockában filmek és fotók elevenítik fel vizuálisan az 1989-es eseményeket, a játékboxban egy szerencsekereket megforgatva lehet értékes ajándékokat nyerni, míg a pavilon mellett egy, a berlini fal lebontásáról szóló plakátkiállítás kapott helyet.

A színpadon a három nap folyamán levetítik A mások élete és a Good bye, Lenin című filmeket, bemutatkoznak a Ruhr 2010 és a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa-programok vagy a budapesti Goethe Intézet After the Fall című színházi projektje, és fellép többek között a Frenák Pál Táncszínház is. A programsorozat szombat este a Merlin Színházban zárul T. Raumschmiere berlini electro-DJ afterparty-jával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását