2024. május 3. - Tímea, Irma

Fidesz: a közszáltatások finanszírozása tragikus

Nagyon nagy baj van Magyarországon a közszolgáltatások finanszírozásában: az önkormányzatokat kivéreztették, nincs már hova nyúlni, nem tudnak forrást teremteni a működtetésekhez - jelentette ki Rácz Róbert (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Hajdú-Bihar
2007. október 4. csütörtök 15:14 - Hírextra
A politikus annak kapcsán fejtette ki a véleményét, hogy elkészült az állami számvevőszék (ÁSZ) 2007. évi átfogó ellenőrzése a megyei önkormányzat gazdálkodásáról.

A vizsgálat kiterjedt arra, hogyan biztosítja a pénzügyi egyensúlyt a költségvetésében a megyei önkormányzat, s milyen belső szabályozásokkal készült fel az európai uniós források kezelésére - tette hozzá.

A vizsgálat megállapította, hogy az önkormányzatnál a 2004 és 2006 közötti költségvetésben a tervezett bevételek és kiadások egyensúlyát nem biztosították, vagyis forráshiánnyal tervezték.

Ugyanakkor az ÁSZ azt is rögzítette, hogy ebben az időszakban a tervezettől eltérően mindig biztosította a hajdú-bihari önkormányzat a költségvetés egyensúlyát, de ahhoz igénybe kellett lenni a korábbi években felhalmozódott pénzmaradványt.

Rácz Róbert szerint az elmúlt 16 évben az állam sohasem biztosította 100 százalékban az önkormányzatok feladatellátásához szükséges forrásokat. Ezek egyébként folyamatosan csökkennek, ami Rácz Róbert szerint szerződésszegést jelent.

Jelenleg is hitellel kalkulált bevételi oldala van a hajdú-bihari önkormányzat költségvetésének. A 400 millió forintos tervezett hitelből azonban legfeljebb annyit vesznek igénybe, ami az önkormányzat fenntartásában működő Kenézy Kórház konszolidációjához szükséges.

Rácz Róbert szerint az önkormányzatok kivéreztek, már nincs mit eladni, ilyenformán nem képesek a rájuk kötelezően kiszabott működtetést finanszírozni, ami oda vezethet, hogy - mint fogalmazott - Magyarországon "bedőlnek az önkormányzatok".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását