2024. április 26. - Ervin

Leheletteszt cukorbetegeknek

Amerikai kutatók felfedezték, hogy az 1-es Típusú cukorbetegségben szenvedők leheletében a metil nitrátok nagyobb mennyiségben vannak jelen, ha a vércukorszintjük túl magas, s azt remélik, hogy a rendszeres vérvizsgálatok lehelettesztekkel helyettesíthető
2007. október 3. szerda 10:33 - Hírextra

kaliforniai Irvine Egyetem kutatócsoportja tíz cukorbeteg gyermeken végzett vizsgálatokat, és kimutatta, hogy a metil nitrátok koncentrációja tízszer nagyobb a leheletben, ha a vércukorszint túl magas - olvasható a BBC brit közszolgálati műsorszolgáltató honlapján.

A szakemberek úgy vélik, hogy a metil nitrátok annak a károsodásnak a melléktermékei, amelyek túl magas vércukorszint esetén keletkeznek.

A további kutatások elengedhetetlenek, de ha a módszerről minden kétséget kizáróan bebizonyosodik hatékonysága, akkor a cukorbeteg gyermekeknek nem kell naponta négyszer megszúrniuk magukat vércukorszintjüket gondos ellenőrzése végett. Sőt a kutatók szerint a leheletteszt fekély és cisztás fibrózis esetén is hatékony vizsgálati módszer lehet.

A cukorbetegségnek két fő fajtája ismeretes. Az 1-es típusú gyermek- vagy serdülőkorban lép fel, s ilyenkor a szervezetben kevés az inzulin, vagy egyáltalán nincsen. A 2-es típusú felnőtt- vagy időskorban alakul ki, s fő jellemzője, hogy a hasnyálmirigy ugyan termel inzulint, de a szervezet nem tudja felhasználni. A cukorbetegségek mintegy 90 százaléka ebbe a fajtába tartozik.

Jelenleg 194 millió ember szenved cukorbajban a Földön, s az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint 2025-re számuk 300 millió fölé emelkedik.

A kutatást az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában (PNAS) ismertették.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását