2024. május 3. - Tímea, Irma

Gyurcsány tájékoztatott

Valamennyi fontos kérdésről tájékoztatta az MSZP-frakciót Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, mielőtt bejelentette a közélet tisztaságáról szóló javaslatcsomagját. Erről a kormányfő kedden késő este nyilatkozott újságíróknak a frakció budapesti ülése után.
2007. október 3. szerda 08:00 - Hírextra

Gyurcsány Ferenc elmondta: vasárnap este az elnökséggel tárgyalt javaslatairól, majd hétfőn a frakcióval egyeztetett, utána még egyszer az elnökséggel. Hozzátette: négy nagy téma köré csoportosította a mondanivalóját, azt hét-nyolc pontba foglalta össze.

A politikus azt mondta, minden fontos kérdésről szót ejtettek, de a részletekről még tovább kell dolgozni.

Arra a kérdésre, hogy a konkrétumokról egyeztetett-e a képviselőkkel, a miniszterelnök azt mondta: az a konkrétum, hogy fogadjunk el olyan pártfinanszírozási törvényt, amely megszünteti annak lehetőségét, hogy nem ellenőrzött pénzek kerülnek a pártokhoz, és ugyanez vonatkozik az ifjúsági szervezetekre is.

Korábban sajtóhírek szóltak arról, hogy a képviselők nem ismerték a hétfőn bejelentett javaslatcsomag részleteit, különösen a főállású képviselőségre vonatkozó javaslatot.

Arra a kérdésre, hogy az összeférhetetlenségre, azaz a főállású képviselőségre vonatkozó szabályok váltották-e ki a legélesebb vitát, a kormányfő elmondta: nem tudja, hogy ez volt-e a legélesebb vitapont. Mint mondta, általában az izgatja a képviselőket és arra akarnak megoldást találni, hogy Magyarországon ügyeket elintézni úgy lehet, hogy az ember csúszópénzt ad.

Gyurcsány Ferenc szerint arról valóban van vita, meddig szolgálja az a közös érdekeket, ha valaki az országgyűlési képviselőség mellett helyi vagy megyei önkormányzati képviselő, illetve polgármester is.

Egy másik kérdésre, miszerint a frakció többsége támogatta-e az összeférhetetlenségre vonatkozó szabályokat, a miniszterelnök elmondta: kétfajta szabályról van szó. Az egyik szerint pályázati pénzekhez nem férhetne hozzá a kormány egyetlen egy tagja sem, a kormánytag vállalata sem, illetve azok sem, akik a pályázat környékén bármit tettek. Megjegyezte, nyár óta dolgoznak ezen a törvényjavaslaton, és az egyik legszigorúbb lesz Európában.

Gyurcsány Ferenc elmondta: másik összeférhetetlenségi szabály lenne, hogy a parlament tagjai milyen más állást tölthetnek be.

A miniszterelnök elárulta, hogy sokan hozzászóltak ehhez a kérdéshez. A 190 fős szocialista frakcióból mintegy száz képviselőnek van önkormányzati tisztsége - fűzte hozzá magyarázatul.

A kormányfő szerint rendbe kell tenni a képviselők jövedelmét is. "Én nem akarom csökkenteni a jövedelmeket, én azért mindig kiállok, hogy szerintem amit végeznek, és ami a felelősségük, ahhoz képest ez nem sok jövedelem, még akkor is, ha tudom, akinek negyvenezer a nyugdíja annak ez már borzasztóan sok" - mondta.

Gyurcsány Ferenc megerősítette: a kormány a következő két hétben elkészíti törvényjavaslatait.
A miniszterelnök úgy értékelte, hogy a frakcióülésen jó vita volt, olyan, amilyet ez a téma megérdemelt. Mint mondta, a frakció fontosnak ítélte ezt a hét ügyet, úgy ítélte meg, ebben megoldást kell találni.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn bejelentette: hét pontból álló javaslatcsomagot terjeszt az Országgyűlés elé két héten belül a kormány, az elmúlt hetekben nyilvánosságra került botrányokhoz hasonló ügyek megelőzése érdekében.

A javaslat elemeit ismertetve a miniszterelnök közölte: többek között főállású parlamenti képviselőséget javasolnak, a funkcióhalmozás elkerülésére. A kormányfő elmondta: új és szigorúbb párt- és kampányfinanszírozási törvényre tesznek javaslatot, megszüntetnék a pártok ifjúsági szervezeteinek "felemás helyzetét", nem kapnának állami támogatást a pártpolitikában részt vevő civil szervezetek, szigorú összeférhetetlenségi törvényt alkotnának a pályázatok elbírálása esetében, a magasabb beosztású köztisztviselőknek kötelezővé tennék a vagyonosodási vizsgálatot, bevezetnék a főállású országgyűlési képviselőség intézményét, illetve átlátható és ellenőrizhető képviselői jövedelmeket akarnak.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását