2024. május 20. - Bernát, Felícia

Az egészségügy fejlesztése uniós forrásból

Az egészségügy fejlesztése jelenleg kizárólag uniós forrásból oldható meg - jelentette ki a tárca újonnan kinevezett politikai államtitkára az egészségügyi reformok szükségességéről szólva a Tegyünk Egészségünk Színvonaláért (TESZ) Alapítvány konferenciáj
2007. október 3. szerda 14:59 - Hírextra

Kincses Gyula elmondta, hogy az átalakítás az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében hajtható végre, többek között a járóbeteg-ellátás minőségének javítása is, ami európai uniós pénzek lehívását feltételezi.

Az egészségügyi reform másik sarkalatos kérdésének a biztosítási rendszer átalakítását nevezte, amiről elmondta: minden állampolgár mögött átlátható és számon kérhető biztosításnak kell állnia, mert csak így lehet a rendszer ügyfélorientált.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy az Európai Unióban nincs tökéletes példa a társadalombiztosítás milyenségére vonatkozóan, ami azonban biztos, hogy nem lehet csak piacorientált alapra helyezni a kérdés megoldását.

A reform lényeges eleme, hogy a biztosítottak szabadon választhassanak a társaságok között - tette hozzá.

A területi alapon szerveződött biztosítókban csak 49 százalék lehet a magánbefektetői hányad, ami azt jelenti, hogy az állam megtartja a felelősségét és a többségi tulajdont az egészségügyben - emlékeztetett.

Hangsúlyozta, hogy szükségletarányosan kapják a társaságok az anyagi hozzájárulást az Egységes Nemzeti Kockázatközösség Alaptól.

Kincses Gyula megjegyezte, várhatóan 8-14 biztosítótársaság lesz, amelyek több megyét fedhetnek le, s egyenként 500 ezer, vagy kétmillió biztosított tagot számlálnak majd.

A különböző ellátási csomagokról azonban még a parlamentnek dönteni kell - fűzte hozzá.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását