2024. május 7. - Gizella

A világ legkisebb szarvasa Szegeden

A világ legkisebb szarvasfajának, a nyúlnál alig nagyobb déli törpeszarvasnak két példányával Magyarországon elsőként a Szegedi Vadaspark látogatói találkozhatnak - tájékoztatta Veprik Róbert, az intézmény igazgatója szerdán az MTI-t.
2007. október 3. szerda 19:16 - Hírextra

A veszélyeztetett faj két fiatal hím egyede egy nemzetközi tenyészprogram keretében érkezett Szegedre Norvégiából, illetve Dániából - mondta a szakember.

A 6-13 kilogramm testsúlyú apró szarvasfélék élőhelye Nyugat-Patagóniában folyamatosan csökken, ezért a kihalás veszélye fenyegeti őket. A megmentésükre indított tenyészprogram során a Szegedi Vadaspark először két hím egyedet kapott, majd miután megismerkednek gondozásukkal, egy-két év múlva egy nőstény is érkezik.

A két fiút a gondozók igyekeznek egymáshoz szoktatni, egyelőre ismerkednek új lakóhelyükkel, a zöldszárnyú arapapagájoknak is otthont adó kifutóval.

A pudunak is nevezett törpeszarvasoknak két faja ismert: az északi és a déli pudu. Az északi faj 2-4 ezer méteres tengerszint feletti magasságban él az Andokban, Kolumbiában és Peruban él, míg a déli az alacsonyabban fekvő régiókat kedveli.

Az alkonyatkor, éjjel és reggel aktív állatok az év nagy részében magányosan élnek. Gyakran két lábra állnak vagy fatörzsekre másznak, hogy táplálékukat - leveleket, gyümölcsöket, virágokat, hajtásokat - elérjék. Sokáig kibírják víz nélkül, mert az elfogyasztott növényekből fedezni tudják folyadékszükségletüket.

Nyugodt állatok, de táplálkozás közben is meg-megállnak körbeszimatolni, s ha megriasztják őket, cikázva menekülnek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását