2024. április 20. - Tivadar

Még egy őrizetbevétel Zuschlag-ügyben

Őrizetbe vette kedden a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség Katus Ferencet, a Zuschlag-ügy egyik gyanúsítottját. A férfit kihallgatásra hívták be kedden a kecskeméti főügyészségre, ahol közölték vele, hogy az ellene szóló gyanú a bűnszervezetben való részvétel
2007. október 2. kedd 19:07 - Hírextra
Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség főügyész-helyettese a Független Hírügynökségnek elmondta: a súlyosabb bűncselekmény gyanúja miatt a kihallgatáson arról döntöttek, hogy szökés veszélye miatt őrizetbe veszik Katus Ferencet. Szabó Ferenc csak monogrammal említette a Zuschlag-ügy harmadikként őrizetbe vett gyanúsítottját, a Független Hírügynökség azonban úgy tudja: Katus Ferencről van szó, aki a megyei közgyűlés szocialista frakciójának egyik képviselője. Azt egyelőre nem tudni, hogy Katus Ferenc előzetes letartóztatására tesz-e javaslatot a főügyészség. Katus Ferenc eddig az MSZP kiskunhalasi szervezetének irodavezetője volt, illetve megyei önkormányzati képviselő.

Lados Istvánt hónapok óta körözték, végül múlt szerdán önként jelentkezett a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen, ahol azonnal őrizetbe vették. A Szegedi Városi Bíróság péntek délután 30 napra előzetes letartóztatásba helyezte Lados Istvánt. Az indoklás szerint azért nem védekezhet szabadlábon, mert tartani lehet szökésétől, illetve bizonyítékokat próbált eltűntetni, amikor házkutatást tartottak nála a rendőrök. A pénteki határozat ellen Lados István és védője fellebbeztek, az előzetes letartóztatás ügyében a Csongrád Megyei Bíróság dönt másodfokon szerdán.

A Független Hírügynökség információi szerint az MSZP Bács-Kiskun megyei szervezetének és a megyei közgyűlés szocialista frakciójának vezetőségét kedden Budapestre rendelték, ahol Gyurcsány Ferenc pártelnök személyesen tárgyal velük egyebek mellett a Zuschlag-ügyről. A találkozó tényét egyelőre nem erősítették meg hivatalosan. Balogh Lászlót, a megyei szocialista frakció vezetőjét kedden kora délutánig nem lehetett elérni.

A Zuschlag-ügy eddig őrizetbe vett vagy előzetes letartóztatásba helyezett gyanúsítottjait szinte mindegyik politikai tisztségétől megfosztották már. A kiskunhalasi képviselőtestület az ügyrendi bizottság elnöki pozíciójából is visszahívta hétfőn Zuschlag Jánost, akit korábban a helyi és a megyei MSZP-frakcióból is kizártak. Megyei és helyi képviselői mandátuma megmaradt, mivel erről csak önként mondhat le, illetve akkor vehetik el tőle, ha jogerősen elítélik és eltiltják a közügyektől - ezt Várnai László, Kiskunhalas polgármestere mondta a Független Hírügynökségnek. Az MSZP megyei frakciójából egyébként korábban Katus Ferencet is kizárták Zuschlag Jánossal együtt, de a megyei képviselői mandátuma neki is megmaradt ettől.

Közben - mint a Független Hírügynökség korábban hírül adta - az országos elnökség kezdeményezte az MSZP kiskunhalasi szervezetének feloszlatását.

A Zuschlag-ügynek összesen 8 gyanúsítottja van. Zuschlag Jánost az ügyészség szeptember 19-én vette őrizetbe, és bűnszövetkezetben elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsítják, később a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. Kecskeméten tartják fogva. A szocialista politikus és társai a gyanú szerint nem arra használták fel különböző alapítványok pályázatokon nyert pénzeit, amire kapták.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását