2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Gyenge narancsos előny

Várhatóan öt politikai erő jut a parlamentbe, s valószínűleg az eddigi ellenzéki pártok alkothatnak majd kormányt Ukrajnában. A vasárnapi előrehozott parlamenti választások pontos végeredménye továbbra sem ismert.
2007. október 2. kedd 10:52 - Hírextra
A szinte végig vezető, Julija Timosenko nevével fémjelzett ellenzéki tömörülés (BJuT) 30,8 százalékkal a második helyre szorult. Azzal azonban, hogy a Viktor Juscsenko államfőt támogató Mi Ukrajnánk - Nemzeti Önvédelem (NU-NSZ) tömörülés 14,27 százalékkal immár bizonyosan a harmadik helyen végez, eldőlni látszik, hogy amennyiben e két ellenzéki párt leküzdi korábbi ellentéteit, leválthatják a jelenlegi, oroszbarátnak mondott kormányt.

A Régiók Pártjának újbóli kormányalakítási esélyeit az Ukrán Szocialista Párt (SZPU) gyenge szereplése pecsételte meg végérvényesen, miután az Olekszandr Moroz eddigi házelnök vezette politikai erő 2,94 százalékkal valószínűleg immár véglegesen a 3 százalékos parlamentbe jutási küszöb alá került.

Ezzel egyben az is eldőlni látszik, hogy mégsem lesz magyar képviselője az ukrán parlamentnek a szocialisták listáján 12. helyén szereplő Tóth Mihály, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség tiszteletbeli elnöke személyében. A másik magyar jelöltnek, az NU-NSZ listáján 99. helyen induló Kovács Miklósnak, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökének az ellenzéki párt gyenge szereplése miatt ugyancsak elhanyagolható az esélye bejutni a törvényhozásba.

Magabiztosan tartja negyedik helyét 5,37 százalékkal a pártok rangsorában az Ukrán Kommunista Párt, amely immár biztos bejutónak számít, akárcsak Volodimir Litvin Blokkja a maga 3,98 százalékos eredményével.

A kormányalakításra vonatkozó első latolgatások szerint a BJuT és az NU-NSZ alig néhány fős, ukrán viszonylatban különösen törékeny többségre számíthat a törvényhozásban. (Mint emlékezetes, az előrehozott választásokra éppen azután került sor, hogy a Régiók Pártja vezette kormánykoalíciónak különböző módszerekkel már több ellenzéki képviselőt is sikerült átcsábítania a maga oldalára azzal a nem titkolt szándékkal, hogy elérje a Legfelső Tanácsban az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmados többséget.)

A kis pártok közül a mostani jobbközép többség bizonyosan nem számíthat a kommunisták támogatására, a korábban ugyancsak parlamenti elnökként ismertté vált Volodimir Litvin Blokkja révén azonban akár ötvenfősre is növelhetik többségüket a 450 fős parlamentben.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását