2024. május 9. - Gergely

Erőszakmentesség napja

Az ENSZ Közgyűlése május végén Mahatma Gandhi születésnapját, október 2-t az Erőszakmentesség Világnapjává nyilvánította . A Humanista Mozgalom kezdeményezésében a Budapesten október 2-án, 18 órakor az Erzsébet téri Gödör Klubnál fognak gyülekezni az ünn
2007. október 2. kedd 16:44 - Hírextra
Az ünneplők ezt követően az Andrássy úton a Hősök terére vonulnak, ahol az élő békejel hagyományaira építve megalkotják az erőszakmentesség élő jelét.

Budapesten a nap megünnepléséhez számos civil szervezet, iskola, nagykövetség csatlakozott. Felszólal Ranjit Rae indiai és – az ez alkalomból Bécsből idelátogató - Horacio Bazoberry Otero bolíviai nagykövet is.

Az este során folytatódik az Amnesty International és a Humanista Mozgalom aláírásgyűjtése a mianmari helyzet békés megoldásáért. Résztvevő szervezet még a Greenpeace, a Roma Polgárjogi Alapítvány, az ATTAC, a Fauna, Védegylet, a Zöld Fiatalok, és több mint 20 további szervezet .

A fő eseményt megelőzően számos általános és középiskola is megemlékezik az erőszakmentesség világnapjáról. 17 órakor a Gödör Klubban iskolások rajzkiállítása nyílik, „Ha Gandhi ma élne…“ címmel.

A Humanista Mozgalom a világ minden táján további 160 rendezvényt szervez a világnap alkalmából. Pécsett az ünneplők a Lehet Más a Világ! Aktivista Klub szervezésében 19 órakor gyülekeznek a Szent István téren.

A szervezők mindenkit bátorítanak, hogy a felvonulásra hozzanak olyan transzparenseket, melyeken az erőszak ma létező formái ellen szólalnak fel. „Úgy látjuk, hogy a mai, fizikai, gazdasági és lelki erőszakkal, nehezteléssel és feszültséggel teli világban az erőszakmentesség az egyetlen kiút. Várjuk mindazokat, akik hasonlóan éreznek“ – mondta Szigeti Balázs, a Humanista Mozgalom szóvivője.

Elérhetőség:
www.eroszakmentessegnapja.hu
Forrás: eroszakmentessegnapja.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását