2024. május 14. - Bonifác

Vigyázz, hol fürdesz!

Súlyos hiányosságokat tárt fel egy higiéniai felmérés az osztrák termálfürdőkben. A Format című bécsi gazdasági hetilap beszámolója szerint a német Hygcen kutatóintézet munkatársai húsz fürdőben végeztek mikrobiológiai vizsgálatot. Több mint 600 mintát ve
2007. október 1. hétfő 19:01 - Hírextra

29 medence klórtartalmát vizsgálták, és 16 esetben nyomokban sem találtak klórt a vízben. A termálfürdők többségében a tusolóvíz legionellabaktériumot tartalmazott. A vizsgált medencék nyolc százalékában és néhány ivókút vizében is kimutatták a súlyos tüdőbetegséget okozó baktérium jelenlétét. A szaunák fa felületeiről vett minták helyenként fekális szennyezettségről tanúskodtak.

A vizsgálat továbbá kimutatta, hogy nem megfelelő a fürdővizek fertőtlenítőszer-tartalma, így a vendégek által behurcolt kórokozók hosszú időn át veszélyesek maradnak és el is szaporodhatnak. Margarita Gilkovsky kutatásvezető hangsúlyozta, hogy ez nagyban növeli a gombás fertőzések, mindenekelőtt a vaginális gombafertőzés, illetve a tüdőgyulladás kockázatát.

Gilkovsky szerint a súlyos hiányosságok oka nem gondatlanság vagy rosszindulat, hanem a tájékozatlanság: "Megdöbbentő, hogy a felelős vezetők milyen keveset tudnak a tisztasági szabályokról, és ez nem csak a termálfürdők üzemeltetőire vonatkozik, hanem a berendezések gyártóira is." Öt osztrák fürdőüzemeltető vállalkozás még részletesebb vizsgálatot rendelt, és az eredmények alapján már meg is hozták a szükséges intézkedéseket - áll az ORF közszolgálati műsorszóró társaság honlapján megjelent összefoglalóban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását