2024. április 28. - Valéria

Versenyeznek a karmesterek

A Zene Világnapján, hétfőn kezdődött meg 11 ország 26 fiatal dirigensének részvételével a Budapesti Operettszínház Kálmán Imre Nemzetközi Karmesterversenye, amelyet a komponista születésének 125. évfordulójára hirdetettek meg.
2007. október 1. hétfő 14:13 - Hírextra

A nemzetközi zsűri előválogatása után tizenhárom magyar és ugyanennyi külföldi - német, ausztrál, kanadai, brit, orosz, japán, ukrán, egyesült államokbeli, szír és svéd - karmestert hívott meg a budapesti versengésre az operettszínház. A résztvevők többsége férfi, de két hölgy is akad a dirigensek között: az orosz és a szír versenyző. Utóbbi kezdte meg a vasárnap esti sorsolás alapján elsőként a versenyt hétfőn.

A karmesterverseny megnyitóján Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház igazgatója azt hangsúlyozta: remélik, hogy a versenyen jó néhány fiatal tehetséget fedeznek föl. Hozzátette: az eseménnyel azt is bizonyítani kívánják, hogy a minőségi zenés színház a színház fontos műfaja.
A karmesterverseny része az Operettszínház Kálmán Imre-megemlékezéseinek. A kilencnapos megmérettetésen természetesen Kálmán Imre műveiből, a Csárdáskirálynőből, a Marica grófnőből és A bajadérból vezényelnek részleteket a muzsikusok - a II. fordulóban csak zongorakísérettel, de a III. fordulóba jutó 10 karmester már a zenekar élére állhat.

Az október 8-i döntőbe közülük hatan jutnak be - nekik már nem csak a korábban előre megadott részleteket, hanem mind a három művet teljes egészében ismerniük kell, hiszen bármelyik szólót, zenekari részt, duettet, tercettet, kvartettet vagy kórusbetétet kérheti tőlük a zsűri.

A grémium tagjai: Kerényi Miklós Gábor rendező, az operettszínház igazgatója; Makláry László karmester, a teátrum zeneigazgatója; Lendvay Kamilló zeneszerző, karnagy; Kesselyák Gergely karmester, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti vezetője; Günter Neuhold osztrák karmester, valamint Jurij Schwarzkopf, a szentpétervári Zenés Komédia Színház igazgatója. A zsűri elnöke Szinetár Miklós rendező.

Az október 8-i döntőben délelőtt 10 órakor a versenyzők színházi körülmények között próbálják esti gálaműsorukat, amelyen az Operett szólistáit, zene- és énekkarát dirigálja majd - végső megmérettetésként - a legjobb 6 közé bejutott muzsikus.

Az első három helyezett felléphet majd a Budapesti Operettszínház október 20-21-i Kálmán Imre Jubileumi Nemzetközi Sztárgáláján, az első díj nyertese 10, a második helyezett 5 előadásra szóló felkérést kap az Operettbe. A gálán jelenlévő közönség is díjazhatja az általa legjobbnak ítélt versenyzőt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását