2024. április 29. - Péter

Meglepetés az ukrajnai választásokon

Ukrajnában a vártnál lassabban halad a szavazatok összeszámlálása a vasárnapi előrehozott parlamenti választások után. Reggel 10 órára a választási jegyzőkönyvek alig valamivel több mint 50 százalékát dolgozta fel a Kijevben székelő központi választási bi
2007. október 1. hétfő 10:55 - Hírextra
Ukrajnában a vártnál lassabban halad a szavazatok összeszámlálása a vasárnapi előrehozott parlamenti választások után. Reggel 10 órára a választási jegyzőkönyvek alig valamivel több mint 50 százalékát dolgozta fel a Kijevben székelő központi választási bizottság. A jelenlegi adatok szerint hat párt juthat be a Legfelső Tanácsba.Az eredmények 50,02 százalékos feldolgozottságánál nem kis meglepetésre a Julija Timosenko nevét viselő tömörülés (BJuT) vezet a szavazatok 33,31 százalékával, megelőzve az exit-poll felmérések által győztesnek kihozott Viktor Janukovics kormányfő vezette Régiók Pártját (30,64) és a Viktor Juscsenko államfőt támogató Mi Ukrajnánk - Nemzeti Önvédelem választási tömörülést (15,56%). Ami a kis pártokat illeti, az előrejelzéseknek megfelelően szerepel egyelőre az Ukrán Kommunista Párt (5,08%), illetve Litvin Blokja (4,17%) is. A jelenlegi állás másik meglepetése ugyanakkor, hogy egyelőre a parlamentbe jutást jelentő 3 százalékos küszöb felett teljesít az Ukrán Szocialista Párt (3,19%), amelynek általában 3 százalék alatti eredményt jósoltak.

A BJuT az ország nyugati és középső megyéiben rendre 40-50 százalék körüli, sőt helyenként azt meghaladó eredménnyel áll az élen, míg a Régiók Pártja elsősorban keleten és délen szerezte meg a voksok döntő többségét, Donyeck megyében például 71,44 százalékkal vezet.

A központi választási bizottság az esti órákra ígérte a választások előzetes végeredményének közzétételét. A testület elnöke, Volodimir Sapoval szerint a választások 62,51 százalékos részvétel mellett, összességében törvényesen és demokratikusan zajlottak. Nyina Karpacsova az ukrán törvényhozás emberjogi biztosa ugyanakkor emlékeztet, hogy mintegy ötmillió ukrán külföldön élő vendégmunkás maradt ki a választási folyamatból. Ők azért nem vehettek érszt a voksoláson, mert külföldi lakóhelyükön nem rendezett a státusuk, illegálisan élnek és dolgoznak ott. A mintegy 46 milliós Ukrajnában valamivel több mint 37 millió szavazójoggal rendelkező polgárt tartanak nyilván.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását