2024. május 2. - Zsigmond

Országnyi energiát fogyasztanak

Magyarország éves áramfogyasztásának megfelelő mennyiségű energia vész kárba az Európai Unióban az összes kikapcsolt, de készenléti állapotban tartott elektromos berendezés miatt - állítja az Európai Bizottság.
2007. október 21. vasárnap 13:49 - Hírextra

Ugyanennyit, nagyjából 30 milliárd kilowattórányi energiát meg is lehetne spórolni, ha kötelező EU-szabvány szerint működnének az úgynevezett standby üzemmódba helyezhető elektromos készülékek - hangsúlyozta Andris Piebalgs energetikai főbiztos egy új tanulmányra hivatkozva.

A brüsszeli hivatal szerint léteznek a hagyományosnál jobb, energiatakarékos technológiák. Ezek alapján most új szabályozást készítenek elő. A bizottság, a tagállamok, a gyártók, valamint fogyasztó-, illetve környezetvédelmi szervezetek képviselői már a technikai részletek kidolgozásánál tartanak, az előírást a tervek szerint 2008-ban vezetik be. Az energiaügyi főbiztosság szerint ezzel jól járnak majd a fogyasztók és a környezeti terhelés is csökken.

A szórakoztató-elektronikai és az irodai berendezések többsége használat után készenléti állapotba kerül, magyarán nem kapcsol ki teljesen és továbbra is fogyaszt némi áramot. A standby-állapotot legtöbbször apró piros lámpa fénye jelzi. A megoldás arra való, hogy hamar újrainduljanak a masinák, amikor szükség van rájuk, illetve, hogy memóriájuk "éles" maradjon, ne kelljen mindig elölről kezdeni a beprogramozást (pl. az óráét).

A lett bizottsági tag a bojlerekkel, elektromos fűtőtestekkel és a hagyományos villanykörtékkel kapcsolatban is változást sürget. Az Edison-féle izzószálas körték lecserélésére már határidő is van: 2015-től az EU-ban mindenütt csak energiatakarékos égőt lehet majd használni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását