2024. április 29. - Péter

Késett a szabadlábra helyezés

Izrael néhány órás késlekedés után megkezdte a palesztin foglyok tucatjainak szabadon engedését hétfőn. Az utolsó pillanatban az egyik ciszjordániai rabot visszatartották, mert kiderült, hogy a börtönben a Fatahtól átpártol a Hammászhoz.
2007. október 1. hétfő 12:56 - Hírextra
Izrael néhány órás késlekedés után megkezdte a palesztin foglyok tucatjainak szabadon engedését hétfőn. Az utolsó pillanatban az egyik ciszjordániai rabot visszatartották, mert kiderült, hogy a börtönben a Fatahtól átpártol a Hammászhoz, és az utóbbit Izrael terroristacsoportnak tartja - mondta a nemzetbiztonsági hivatal egy munkatársa az AFP francia hírügynökségnek.

Izrael 87 fogoly elengedéséről döntött a Ramadán muszlim ünnep alkalmából. Ez egyúttal gesztus is Mahmúd Abbász palesztin elnöknek.

Korábban legalább két órás halasztást jelentettek be az izraeli hatóságok. Ehud Olmert izraeli miniszterelnök irodájában egy hivatalnok azt mondta: a késlekedésnek technikai okai vannak. Végül 57 rabbal két felfegyverzett, ablaktalan busz hagyta el a dél-izraeli Ketziot börtönt magyar idő szerint hétfő délelőtt fél 12 körül. A harmadik busz egyelőre a börtönben maradt.

A szabadon engedett foglyok mindannyian férfiak és egyikük sem vett részt merényletekben.

Izraelben jelenleg több mint 11 ezer palesztint tartanak fogva. A palesztinok örülnek a gesztusnak, de szerintük ennél többet kell tennie Izraelnek, ha támogatni akarja Abbászt az iszlamista Hamász szervezettel szemben. Például feloldhatná a több mint 500 útlezárást Ciszjordániában, mert azok komolyan korlátozzák a szabad mozgást a térségben, és ellenérzéseket keltenek a palesztinokban.

Izrael legutóbb júliusban engedett el több mint 250 palesztin foglyot, hogy Mahmud Abbászt támogassa.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását