2024. május 8. - Mihály

Házakat rongáltak meg

A hétvégén hat szerbtulajdonú házat rongáltak meg ismeretlen tettesek Horvátországban- jelentette hétfőn az AFP hírügynökség. A házakat a 1991- 1995 közötti délszláv háború után már fölújították. A harcok során elmenekült lakók azonban nem tértek még viss
2007. október 1. hétfő 16:56 - Hírextra
Az épület ablakait, ajtajait betörték a vandálok, összezúzták mosdókat, csempéket, kitépték a villanyvezetékeket a falból. A Zadar városához közeli falu a délszláv háború alatt szerb fennhatóság alatt volt. Amikor a horvát erők visszafoglalták a települést, az ott élő szerbek elmenekültek. Az ENSZ adatai szerint Horvátországot összesen mintegy 280 ezer szerb nemzetiségű polgár hagyta el. Mindössze 40 százalékuk tért vissza korábbi otthonába.

Az index.hr horvát internetes portál szerint egyelőre nem tudni miért dúlták föl a lakatlan házakat. A tudósítás szerint elképzelhető, hogy a rongálás a múltheti, Hágai Törvényszék ítéletével függ össze. A bíróság az úgynevezett vukovári vérengzés ügyében hozott ítéleteket: a főbűnös szerb tiszt 20, társa 5 év börtönt kapott, míg a harmadrendű vádlottat felmentették. A horvátok ezt túl enyhe büntetésnek tartották, emiatt pedig több tömegtüntetést is tartottak az országban.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását