2024. május 6. - Ivett, Frida

Bíróság előtt az ámokfutó rasszista gyilkos

Rossz magaviselete miatt két embert meggyilkolt, egyet súlyosan megsebesített Antwerpenben az a flamand tinédzser, akinek pere hétfőn kezdődött meg a belgiumi kikötővárosban. Az ifjú valóban rossz magaviselete miatt ölt, nevezetesen azért, mert vétség mia
2007. október 1. hétfő 10:39 - Hírextra

Az idén 19 éves Hans Van Themsche tavaly májusban elkövetett tettének rasszista színezetet is ad az, hogy áldozatai egyike egy fekete bőrű lány volt, a sebesült pedig egy török asszony. A másik halálos áldozat egy kétéves flamand kislány, akinek csak az volt a bűne, hogy mali dadájával volt, amikor azt lelőtték.

Ez az első eset a belga jogtörténelemben, hogy rasszista súlyosbító körülményekkel állítanak valakit bíróság elé.

A politikusokat is magában foglaló családban született Van Themsche - osztálytársainak közlése szerint - saját bevallása szerint azért ment az antwerpeni belvárosba tavaly májusban, hogy végezzen "öt-tíz majommal", és egyúttal remélte, hogy ámokfutása végén őt is halálos lövés éri. Számításai csak részben váltak be: áldozatainak száma kevesebb lett, őt pedig a hasán érte egy szolgálaton kívüli rendőr lövése, és így túlélte a történteket.

A belga lapok hétfői összefoglalói emlékeztetnek arra, hogy bár Van Themschét általános iskolás éveiben különcként tartották számon, a középiskolában jó tanulmányi eredményekkel az átlagdiákok közé számított, így tette váratlanul érte környezetét is.

A flamand fiú családja a vizsgálatok szerint nem volt mentes szélsőséges nézetektől: egyik nagyapja a világháborúban a keleti fronton harcolt (állítólag "az istentelen kommunizmus ellen és Flandriáért" jelszóval), unokájának pedig egy ízben a Mein Kampfot, Hitler hírhedt könyvét adta ajándékba. Apja belépett a szélsőjobboldalinak bélyegzett - mai nevén - Flamand Érdek (Vlaams Belang) pártba, nagynénje pedig e párt egyik parlamenti képviselőjének dolgozott. A családi háttér a francia nyelvű lapok szerint egyértelműen arra utal, hogy Van Themschét számos rasszista benyomás érte és valószínűleg kerítette hatalmába.

Jóllehet alacsonyabb osztályokban egyik osztálytársa sem kedvelte különösebben, a bentlakásos szakközépiskolában úgy tűnt, belezökkent a normális kerékvágásba. Ottani tanárai átlagtanulóként tartották számon, és csak néhány barátjának tűnt fel, hogy egy idő után módszeresen feketében kezdett járni, szélsőségesen erőszakos videojátékokat játszott és élénken érdeklődni kezdett a fegyverek után.

A 125-ös intelligenciahányadosú Van Themschénél azt követően mozdult el valami, hogy tavaly májusban közölték vele: kizárják az iskolából, mert a kollégiumban dohányzáson és alkoholfogyasztáson érték, márpedig a házirend mindkettőt szigorúan tiltja. Barátainak ekkor jelezte, hogy öngyilkos akar lenni, de ezt később állítólag megtoldotta azzal, hogy előbb megöl néhány bevándorlót.

Áldozatait véletlenszerűen, pusztán kinézetük alapján választotta ki: a török asszony idegenségét egyértelműen felismerte a ruházatról, a bicikliző kislánnyal az utcán sétáló fekete bőrű lány pedig messziről szemet szúrt neki. "Rosszkor voltak rossz helyen" - jelentette ki annak idején a gyilkos, mintegy választását indokolva. A tisztes antwerpeni szülőktől származó flamand gyermeknek állítólag azért kellett meghalnia, hogy megkímélje őt a traumától, amely vélt anyjának halála miatt várt volna rá (a biológiát tanuló Van Themsche állítólag elefántborjaknál látott már ilyet).

Hidegvérűnek tűnő akciójának egy rendőr vetett véget, aki egy közeli teraszon kávézott éppen. A jelek szerint a gyilkos őt már nem próbálta megölni.

Van Themsche szobájában a rendőrök egész arzenálnyi fegyvert találtak, köztük elsősorban szúró- és vágóeszközöket, valamint több tucat, ezekkel foglalkozó könyvet.

A perkezdet előtt röviddel lezárult vizsgálat során a fiút beszámíthatónak minősítették, így tettéért minden bizonnyal teljes felelősséget kell vállalnia. Súlyosbító körülményekkel terhelt gyilkosságokért és gyilkossági kísérletért kell felelnie, büntetése életfogytiglan is lehet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását