2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A kenceficék és a jellem összefüggései

"Mondd meg, milyen krémet használsz, s megmondom, ki vagy" - röviden így foglalható össze az Orosz Tudományos Akadémia lélektani intézetének pszichológusai által végzett kísérletsorozat eredménye.
2007. október 1. hétfő 13:26 - Hírextra

A kutatók feltételezték: az, hogy melyik hölgy milyen krémet részesít előnyben, mondhat valamit arról, hogy az illető hogyan tud bánni a stresszel, hogyan tudja megoldani a konfliktusokat, vagy hogy milyen az önértékelése, s ezen az alapon végeztek kutatásokat.

A kísérletek 22-65 éves résztvevőinek a különböző krémek 39 tulajdonságából kellett kiválasztani azokat, amelyeket szerintük egy ideális krémnek tartalmaznia kellene, s emellett a kutatók hagyományos pszichikai módszerek segítségével képet szereztek az illető hölgyek lélektani sajátosságairól - mondta a kutatás vezetője, Tatyjana Rebeko.

A két adatsor egybevetéséből kiderült: valóban lehet a használt krémek tulajdonságaiból következtetéseket levonni a felhasználókra nézve. Azok a hölgyek, akik a "védő" krémeket kedvelik, többnyire sebezhetők és belső konfliktusokkal küzdenek, emocionálisan reagálnak a problémákra s arra, ha nincs kihez fordulniuk segítségért.

A "tisztító" krémek kedvelői hajlamosak arra, hogy belső problémáikat kivetítsék.

Akik, akik a "stresszoldó" hatásúnak mondott krémeket részesítik előnyben, általában szeretik a fáradtság és főleg az azt követő pihenés érzését.

A "gyógyító" kozmetikumokat a korosabb hölgyek választották, illetve azok, akiknek problémát jelent a korosodás.

A "táplálónak" reklámozott kenőcsöket választók pedig racionálisak, sikeresen birkóznak a feladatok, stresszhelyzetek megoldásával.

A kutató hozzátette: az interpretációknak természetesen vannak határai, de arra alkalmasak, hogy megmutassák: hogyan viszonyul a vizsgált személy a bőréhez, mint az önazonosság hordozójához, és milyen a viszonya a külső világhoz, hiszen a bőr a test határa, a választóvonal az "én" és a "nem én" között.

A kutatásról hírt adó Komszomolszkaja Pravda című lap néhány munkatársa alávetette magát az elemzésnek, és kiderült: a jártas pszichológus csupán az általuk használt krémek főbb tulajdonságainak megjelölése és a használat indoklása alapján meglepően találó jellemrajzot tudott felvázolni mindegyikükről.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását