2024. május 20. - Bernát, Felícia

Vitáznak az elnökjelöltek

A leköszönő és az október 31-i választásokon már nem induló, szokatlan döntéseivel és kezdeményezéseivel sok vitát kavaró Janez Drnovsek államfőtől való teljes elhatárolódás jegyében zajlott le a hat szlovén elnökjelölt tévévitája a POP TV magánadón a hét
2007. szeptember 30. vasárnap 18:39 - Hírextra

A három fő esélyes - Lojze Peterle volt konzervatív miniszterelnök, Danilo Türk szociáldemokrata csúcspolitikus és Mitja Gaspari liberális-demokrata volt jegybankelnök - tartalmi kérdésekben alig különbözött, Koszovó kérdésében például mindhárman az egyoldalú döntés ellen, a szerbek és albánok tárgyalásainak folytatása mellett foglaltak állást, míg Drnovsek elnök két éve az első európai uniós csúcspolitikusként egyértelműen Koszovó függetlensége mellett állt ki és ezzel diplomáciai válságot váltott ki Szerbiával.

A közvélemény-kutatásokban Peterle és Türk mögött a harmadik helyen szereplő nacionalista jelölt, Zmago Jelincic határozottan elutasította Koszovó esetleges függetlenségét és "idióta tervnek" nevezte Martti Ahtisaari ENSZ-főmegbízott erre vonatkozó javaslatát. A győzelmében biztos Jelincic humanitárius ügyekben is élesen kikelt a jelenlegi elnök ellen, aki segélyakciót indított Dárfúr szudáni válságövezet érdekében. Kijelentette, hogy ő inkább Szlovénia javára gyűjtene.

A jelöltek kegyelmi ügyekben is elhatárolódtak Drnovsektől, aki többek közt gazdasági bűnözők és drogkereskedők büntetését engedte el, heves vitákat kiváltva. A felmérésekben a legesélyesebbnek számító Peterle azt mondta, hogy ő soha nem gyakorolna kegyelmi jogot politikai megfontolásból. Türk nagyon visszafogottan élne kegyelmi jogkörével, míg Gaspari és Jelincic egyenesen keményebb büntetéseket követelt a drogkereskedőknek és gyermekmolesztálóknak.

Rossz osztályzatokat kapott a hivatalban lévő elnök azért a levélért is, amelyben megértését fejezte ki egy ljubljanai asszonynak, aki arra panaszkodott neki, hogy szomszédai "demonstratíve közszemlére teszik homoszexualitásukat". Türk szerint egy államfőnek cselekedetivel a toleranciát kell elősegítenie, Gaspari pedig azt hangsúlyozta, hogy egy magát demokráciának tartó társadalomnak tiszteletben kell tartnia a másságot és a kisebbségeket. Még a bevallottan homofób Jelincic is azt mondta, hogy nem zavarják a melegek, ha békén hagyják őt.

A jelöltek mindegyike felrótta a távozó elnöknek azt is, hogy bocsánatot a muzulmánoktól a nevezetes dán Mohamed-karikatúrák ügyében azok szerzői helyett.

A nacionalista vezér egyébként egyáltalán nem mutatkozott populistának, amikor arról volt szó, hogy kell-e új rezidencia a leendő elnöknek. Jelincicnek még a saját 700 négyzetméteres háza is kevés, míg a többi jelölt azt hangsúlyozta, hogy a szlovén állam már amúgy is elegendő fényűző épülettel rendelkezik reprezentációs célokra.

A vitában szóba került az is, mit tennének a jelöltek azért, hogy Szlovéniát ne tévesszék össze külföldön minduntalan Szlovákiával. A legeredetibb ötletekkel az európai parlamenti képviselő Peterle és Darko Kranjc, az Európai Zöldekkel rokon Szlovén Ifjúsági Párt (SMS) jelöltje állt elő: Peterle azt mondta, hogy külföldi politikusokkal való találkozóit gyakran szájharmonikázva kezdi, Kranjc pedig azzal hívná fel a figyelmet Szlovéniára, hogy kiléptetné a NATO-ból és az EU-ból.

Megfigyelők szerint a tévévitában a két legkevésbé esélyes jelölt, a "zöld" Darko Kranjc és a rokkantaktivista Elena Pecaric szerepelt a legjobban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását