2024. április 28. - Valéria

Megújult határátkelő

Átadták a mintegy 180 millió forintból felújított és kibővített udvari határátkelőt szombaton.
2007. szeptember 30. vasárnap 07:36 - Hírextra

Magyarország számára lehetőséget és felelősséget jelent, hogy néhány hónapon belül a schengeni határok közé kerül, lehetőség, hogy a magyarok a "légiessé váló határoknak" köszönhetően igazán megérezzék, mit jelent számukra Európa, és felelősség, mert onnantól nekünk is védenünk kell az Európai Unió tagországait, azok minden polgárát - mondta Szili Katalin az átadási ünnepségen.

Az Országgyűlés elnöke hozzátette: a XXI. századi követelményeknek megfelelő infrastruktúrával, technikai eszközökkel felszerelt udvari határátkelő minden bizonnyal hozzájárul ehhez a biztonsághoz.
Nagy János, a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka kijelentette: Magyarország felkészült a 2008 január elsejei schengeni csatlakozásra.

Az elmúlt hónapokban nyolc közúti átkelőt korszerűsítettek a magyar-ukrán, a magyar-szerb és a magyar-horvát határon, ezzel a teljes uniós külső határszakaszon megteremtették a követelményeknek megfelelő határellenőrzés feltételeit - mondta el.

Utalt arra, hogy ezen munkálatokhoz a Schengen Alap forrása nyújtott segítséget, amelyből 2004-2006 között 6 milliárd forint szolgálta a vám- és pénzügyőrség terveinek megvalósítását.

Hozzáfűzte: a határátkelők felújítása mellett komoly összegeket költöttek a mélységi ellenőrző csoportok eszközeinek fejlesztésére, az illegális fegyver- és kábítószer-kereskedelem elleni harcban érintett pénzügyőr nyomozók járműparkjának és felszerelésének modernizációjára.

A megnyitó ünnepségen elhangzott, hogy az 1966-ban megnyílt udvari határátkelő a letenyei után a magyar-horvát határszakasz második legforgalmasabb állomása.

A 2006 októberében kezdődött beruházás keretében felújították a kezelőépületet, háromról négyre bővítették a forgalmi sávokat, új forgalomtechnikai berendezéseket helyeztek üzembe, s egyebek mellett másodlagos személy- és kamion vizsgálati helyeket alakítottak ki a hatékonyabb ellenőrzés, a gyorsabb ki- és belépés érdekében.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását