2024. április 25. - Márk

A szőlő bonyolultabb, mint az ember

Francia és olasz kutatók feltérképezték a pinot noir szőlő DNS-láncát, és kiderült, hogy az 30 ezer génből áll - sokkal többől, mint az emberi DNS.
2007. szeptember 30. vasárnap 14:05 - Hírextra
Az emberi DNS 20-25 ezer génből áll - vagyis a szőlő genetikailag bonyolultabb az embernél, hiszen 30 ezer génje van. A kutatók erről a Nature című folyóirat legfrissebb számában számoltak be. A szőlő DNS-ének mintegy félmilliárd kémiai alkotóelemét azonosították, közölte az InfoRádió.

A pinot noir az első szőlő - és egyben az első gyümölcs -, amelynek elkészült a DNS-térképe, de ahhoz még évek kellenek, hogy az új tudást felhasználják a borkészítésben. De idővel elvezethet ellenállóbb szőlőfajták nemesítéséhez.

A kutatók szerint a genetikai sokszínűség adja a szőlő zamatát; míg a legtöbb növényben 50 olyan gén van, amely tanninok és terpének előállításáért felelős, addig a szőlőben több mint száz.

A zamatért felelős gének felfedezése az első lépés új szőlő- és borfajták megteremtéséhez. Ugyanakkor arról sem szabad elfelejtkezni, hogy a zamat függ az időjárástól, a mikroklímától, a talajtól, a szemek nagyságától, a tőke korától és a borász szaktudásától is.

Allen Maedows vezető borszakértő szerint a kutatók csak megerősítették azt, amit a burgundi és a pinot noir rajongói már századok óta tudnak: vagyis azt, hogy ez a fajta különlegesen érzékeny, a minősége attól függ, hol és hogyan termelik. "A Burgundiában készített pinot-alapú borok határozottan eltérnek a kaliforniaiaktól, az oregoniaktól vagy az új-zélandiaktól" - tette hozzá.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását