2024. május 3. - Tímea, Irma

700 millió egy könyvért

A Sotheby's aukciós ház elárverezi az Újszövetség első illusztrált német nyelvű kéziratát, az Ottheinrich-bibliát. Arra számítanak, hogy több mint két millió font sterlinget (2,8 millió euró) fizet majd a vevő. Az Ottheinrich-biblia 1430 körül keletkezett
2007. szeptember 30. vasárnap 14:13 - Hírextra
Az összesen nyolc kötetből december 4-én öt kerül kalapács alá Londonban, amelyek Sachsen-Coburg és Gotha hercegének művészeti és tudományos gyűjteményéből származnak. Az árverésből befolyó összegből más műtárgyakat szándékozik beszerezni az eladó. A Biblia további három kötete a müncheni Állami Könyvtár tulajdonában van.

Az Ottheinrich-biblia uralkodói udvar részére készült alkotás, pompás illusztrációkkal, gazdag aranyozással és költséges színekkel. Ottheinrichről, Pflaz-Neuburg grófjáról, a később heidelbergi választófejedelemről nevezték el, akinek megbízására a XVI. században a kézirat kifestését elvégezték. "Egyike a világ legjobban dokumentált kéziratainak és hihetetlenül nagy akadémiai jelentőséget tulajdonítanak neki" - mondta Christopher de Hamel, az aukciós ház munkatársa.

A müncheni Állami Könyvtár, amely a nyolc kötetből álló Biblia három kötetének tulajdonosa, a december 4-i londoni árverésen meg akarja szerezni az értékes Ottheinrich-biblia másik öt kötetét, de saját anyagi eszközeivel nem lenne rá képes. Ezért az árverésig hátra lévő időben sürgősen adakozókat keres.

A müncheni Állami Könyvtár különben sajnálkozását fejezte ki, hogy az öt kötetet árverésre bocsátják Londonban, mivel normális körülmények között az ehhez hasonló művek, mint kulturális műkincsek, védelem alatt állnak és nem árusíthatók külországban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását