2024. május 4. - Mónika, Flórián

Tönkreteszik a hegyközségeket?

A fideszes Font Sándor szerint a kormány most bejelentett tervei nem jelentenek érdemi javulást a hegyközségek számára, viszont a költségvetési támogatásuk folyamatos csökkentésével tönkreteszik őket.
2007. szeptember 29. szombat 17:38 - Hírextra
Az ellenzéki politikus mindezt azzal kapcsolatban mondta, hogy az Etyeken tartott kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón Budai Bernadett bejelentette: a kormány döntött a hegyközségekről, valamint a szőlőtermesztésről és borgazdálkodásról szóló törvények módosításáról. A javaslat értelmében 50-ről 500 hektárra emelkedne az önálló hegyközségek alsó határa, és a kötelező tagság 500-ról ezer négyzetméterre emelkedne. A kormány szerint ezekkel a lépésekkel csökken a hegyközségek adminisztrációs terhe és nagyobb egységekben jobban működnének.

Font Sándor szerint a módosításokkal nincs baj, akár hasznosak is lehetnek, de a hegyközségek legnagyobb problémáját nem oldják meg. Ez pedig a forráshiány, a kormány eddig ugyanis fokozatosan csökkentette az állami támogatás mértékét - mondta a mezőgazdasági bizottság fideszes elnöke. 2004-ben 600 millió, 2005-ben 300 millió, idén pedig 135 millió volt a hegyközségek támogatása, amely információi szerint jövőre változatlan marad. A szakpolitikus közölte: ennyi pénzből a hegyközségek nem tudják ellátni az államtól átvett, az Unió által előírt feladatokat, a szőlő és a bor származási bizonyítványának kiadását, amely a hitelesítéshez szükséges. Font Sándor szerint legalább 3-400 milliós állami támogatásra lenne szükség, mert ez alatt életképtelenek a helyközségek.

Egy másik nagy veszély a képviselő szerint a készülő uniós szőlő- és borreform, amely egyebek mellett megtiltaná a cukor hozzáadását a musthoz a gyengébb évjáratok esetében. Font Sándor közölte: ezt minden uniós tagállam alkalmazza, kivéve a dél-európai országokat, ahol az éghajlatnak köszönhetően magas a must cukortartalma. A formálódó uniós rendelet alapján Brüsszel 2-2,5 millió forintot fizetne hektáronként a kivágott szőlőtőkék után - mondta a politikus. Ezt a lépést a túltermelő országok érdekében hozzák meg várhatóan, de mégis a szegényebb tagállamok bortermelését teheti tönkre. Magyarországon nincs túltermelés szőlőből, de a gazdák "vergődnek", és abbahagyhatják a termelést a kecsegtető ajánlat hatására. Ennek következtében az ország behozatalra szorul majd a túltermelő franciáktól és portugáloktól, ahol meg a sokkal jobb helyzetben lévő gazdák nem csökkentik a termelést - közölte Font Sándor.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását