2024. április 28. - Valéria

Ösztöndíj-rendszert akar az ombudsman

Ösztöndíj-rendszer kialakítását szorgalmazza a közigazgatási hivatalokban a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok biztosa. Kevés olyan jogvégzett szakember van most ugyanis itthon, akik járatosak kisebbségi kérdésekben, az ő képzésüket szeretnék így segíten
2007. december 4. kedd 14:24 - Hírextra
A közigazgatási hivatalok ösztöndíjára olyan végzős jogászhallgatók pályázhatnának, akik kisebbségi ügyekkel szeretnének foglalkozni. A keddi egyeztetésen az önkormányzati és területfejlesztési miniszter támogatta Kállai Ernő ötletét, megkezdik a részletek kidolgozását. A kisebbségi ombudsman reméli, hogy a rendszer már jövő évtől működhet. Kállai Ernő a Független Hírügynökségnek azt is elmondta: dolgozik már egy saját ösztöndíj kialakításán is, ez ugyancsak végzős joghallgatóknak lenne gyakornoki program az ombudsmani hivatalban.

Kállai Ernő felvetette az egyeztetésen azt is, hogy szeretnék, ha a kisebbségi jogok biztosának hivatala nemcsak a budapesti Nádor utcában jelenne meg, hanem az ország más pontjain is, például a közigazgatási hivatalokban. Ügyfelvevő helyeket akarnak létesíteni, hogy a panaszok, megkeresések könnyebben eljussanak hozzájuk. Erről tárgyalnak egyébként már a szociális tárcával is.

Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter a megbeszélés után azt mondta: a kisebbségek ügye sokszor a közigazgatási hivataloknál jelenik meg, ilyenek például a romákkal kapcsolatos kérdések. Ezek kezeléséhez egységes joggyakorlatot szeretnének kidolgozni a következő hónapokban. Tervezik egy "forródrót" kialakítását is az ombudsmani és a közigazgatási hivatalok között, hasonló működött már egyébként nyáron a csörögi iskolások ügyében. Ez a forródrót a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ilyenkor szokásos eljárás rendjét dolgoznák ki, illetve a bürokratikus akadályokat próbálják kiiktatni, ezzel elvileg hamarabb megoldhatják az adott problémát.

Kállai Ernő a köztársasági elnök ombudsman-jelöltjeivel kapcsolatban azt mondta: Péterfalvi Attilával néhány hónapja már együtt dolgozik, nagyon örül, hogy az államfő újrajelölte. Nagy Boldizsárral még nem dolgozott együtt. de reméli, hogy vele is eredményesen együttműködik majd, ha megválasztja az Országgyűlés.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását