2024. május 9. - Gergely

Társadalmi érdek a roma ügy

A romaügy megoldása nemcsak a romák érdeke, hanem Magyarország, a magyar társadalom érdeke - jelentette ki Kállai Ernő kisebbségi ombudsman pénteken, a témában rendezett budapesti konferencián.
2007. szeptember 28. péntek 15:36 - Hírextra

Mint a tudományos kutatások is mutatják, "annak ellenére, hogy a kilencvenes évektől kezdődően megindult valamiféle társadalmi foglalkozás (...) a romák ügyével, a romák helyzete általában nem javult. Sok esetben konzerválódik az az állapot, amely a rendszerváltás után kialakult, a romák kétharmadának változatlanul nincs munkája" - mondta Kállai Ernő az Együtt Európában - a cigányság esélyegyenlőségéért címmel rendezett konferencián.

A kisebbségi ombudsman azt a kérdést tette fel: mi lesz a társadalommal, ha a felnövekvő roma generációk tagjai továbbra sem kapnak majd megfelelő végzettséget és tartósan munkanélküliek lesznek.

Sólyom László köztársasági elnök a tanácskozásra küldött üzenetét Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője olvasta fel.

Az államfő azt írta: a cigányság kultúrájával gyarapítja a többségi közösség értékeit. Történelmi, társadalmi hátrányai leküzdésében ez a többség ugyanakkor a cigányság segítségére siet.
A többségnek "minden eszközzel ki kell állnia az emberi jogok tisztelete mellett, valamint támogatnia kell az esélyegyenlőség valódi megteremtését, akár a pozitív diszkrimináció eszközeivel is".

Sólyom László 2004-ben készült felmérések adataira hivatkozva rámutatott: a Magyarországon született gyerekek 16 százaléka roma. Ezek a gyerekek a felnövekvő generáció jelentős részét képezik, éppen ezért a többségi nemzetnek is érdeke, hogy megfelelő oktatásban részesüljenek, és később munkához jussanak.

Az államfő kiemelte: közös a felelősségünk abban, hogy megteremtsük a bizalom légkörét cigány és nemcigány között.

A tanácskozást a Cigány Tudományos Művészeti Társaság rendezte.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását