2024. május 7. - Gizella

Szili nyitva hagyná a kiskaput

Az Európai Uniónak továbbra is nyitva kell tartania a kapuit a felkészült államok előtt - hangsúlyozta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke pénteken Budapesten, a nyugat-balkáni országok parlamenti elnökeinek tanácskozásán.
2007. szeptember 28. péntek 18:15 - Hírextra
"Tekintettel a pozitív tapasztalatokra, Magyarország kiemelten fontosnak tartja, hogy az unió tartsa továbbra is nyitva a maga kapuit. Az európai integrációra törekvő országok esetében az egyéni teljesítmények elve alapján valamennyi olyan országnak, amely teljesíti az unió követelményeit, idővel az unió teljes jogú tagjává kell válna" - hangsúlyozta Szili Katalin.

A házelnök azt mondta, az utóbbi években egyfajta szkepticizmus alakult ki a további bővítéssel kapcsolatban az EU-ban. Magyarország szeretné, ha ez a bővítési fáradtság nem befolyásolná a nyugat-balkáni államok csatlakozását a közösséghez. A térség országai egymást is segíthetik azzal, ha megosztják tapasztalataikat az euroatlanti közeledésről - tette hozzá.

A NATO-hoz közeledés kapcsán Szili Katalin elmondta: a dél-kelet-európai országok feladatvállalása ma már nélkülözhetetlen eleme az észak-atlanti szervezet békefenntartó és újjáépítő munkájának. Az Országgyűlés elnöke ismételten kiemelte: Magyarország támogatja a nyugat-balkáni államok Európai Uniós és a NATO-csatlakozását.

Az eseményhez kapcsolódó sajtóértekezleten Oliver Dulic szerb házelnök hangsúlyozta, hogy a régió minden országa ugyanazokkal a problémákkal küzd: posztkonfliktusos társadalmakkal, gazdasági gondokkal. Ezek az országok azt remélik az euroatlanti integrációtól, hogy az a gazdasági mellett a biztonsági helyzetet is megerősíti - tette hozzá. Oliver Dulic hangsúlyozta: szeretnék, ha a Nyugat-Balkán egy gazdasági térséggé alakulna és így lépne be az Európai Unióba.

Jozefina Topalli albán házelnök kiemelte: országa hajlandó nagyon komoly gazdasági és közigazgatási reformokat végrehajtani a NATO- és EU-csatlakozás érdekében. Tirana ugyanakkor azzal is tisztában van, hogy az EU-ban tapasztalható egyfajta bővítési fáradtság. A házelnök hozzátette: az albánok 95 százaléka támogatja a NATO-csatlakozást.

Ranko Krivokapic montenegrói házelnök köszönetét fejezte ki, hogy a magyar Országgyűlés segítséget nyújt a nyugat-balkáni államoknak az euroatlanti integrációban.

A nyugat-balkáni házelnökök egynapos budapesti tanácskozásának fő témája az EU és a NATO-integráció volt. A megbeszélésen a tervek szerint tíz ország házelnöke vett volna részt, a horvát, a macedón és az osztrák parlament elnöke azonban csak nagyköveteik útján képviseltette magát. Érkeztek politikusok Albániából, Bulgáriából, Bosznia-Hercegovinából, Macedóniából, Montenegróból és Szerbiából is.

A találkozót Szili Katalin házelnök kezdeményezte.

Két évvel ezelőtt már rendeztek Budapesten hasonló témájú konferenciát, akkor a nyugat-balkáni országok külügyminiszterei tárgyaltak egymással. Az idei után a következő találkozót 2009-ben tartják majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását