2024. május 18. - Erik, Alexandra

Paprikás bírósági döntés

A Szegedi Városi Bíróság első fokon 700 ezer, illetve 240 ezer forint pénzbírsággal sújtotta a Szegedi Paprika Zrt. vezérigazgatóját, illetve üzletágvezetőjét pénteken a fűszerpaprika-ügyben.
2007. szeptember 28. péntek 17:59 - Hírextra
Juhász Zsuzsa bíró Bartos András vezérigazgatót és Huszka Tibor üzletágvezetőt folytatólagosan elkövetett fogyasztó megtévesztésének vétségében, mint társtettes mondta ki bűnösnek, s ezért 700 ezer, illetve 240 ezer forint pénzbírsággal sújtotta.

A bíróság a harmadrendű vádlottat, a cég gyártásvezetőjét fölmentette, tekintettel arra, hogy a termékek csomagolásával kapcsolatban érdemi szerepe nem volt.

A Szegedi Paprika Zrt.-t, mint jogi személyt tízmillió forint pénzbírság megfizetésére kötelezte a bíróság, figyelemmel az elkövetett szándékos bűncselekmény következtében a cégnél keletkezett vagyoni előnyre. A bíróság a folytatólagosan elkövetett ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés bűntettében bizonyítottság hiányában mindhárom vádlottat felmentette.

A bíró indoklásában kifejtette, a bűncselekményt a fogyasztók szempontjából kellett vizsgálni. Arról kellett dönteni, hogy a fűszerpaprika-őrlemény csomagolása alkalmas volt-e a fogyasztók megtévesztésére.

A bíróság álláspontja szerint a szegedi földrajzi árujelzőt akkor lehet alkalmazni, ha az alapanyag előállítása a termékleírásnak megfelelően a szegedi tájkörzetben történik. A cég által forgalomba hozott termék azonban Dél-Amerikából származó import paprikát is tartalmazott.

Juhász Zsuzsa kifejtette, a bíróságnak nem feladata meghatározni, miként jelöli a cég az import felhasználását, de példaként említett más vállalkozásokat, amelyek a termék csomagolásán tömegszázalékban tüntetik föl a külföldről behozott alapanyag arányát.

A bíró közölte a folytatólagosan elkövetett ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés bűntettével kapcsolatos felmentő ítélet meghozatala során figyelembe vette két tanú egybehangzó vallomását arról, hogy a kilogrammonként 4,8 mikrogrammos aflatoxin szennyezést kimutató laboreredmény a forgalomba hozatal szempontjából megfelelő volt. Bár voltak más adatok is, kétséget kizáróan nem bizonyította a vád, hogy a 2004-ben az ausztriai székhelyű Kotányi Kft. által visszaküldött 20 tonnás tétel a kilogrammonként 5 mikrogrammos egészségügyi határértéknél több aflatoxint tartalmazott.

Garamvölgyi Balázs ügyész az ítélet megalapozatlansága miatt nyújtott be fellebbezést.
Az első- és másodrendű vádlott védője felmentés érdekében fellebbezett, a harmadrendű vádlott védője tudomásul vette a bíróság döntését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását