2024. április 26. - Ervin

Nem elég radikális a Fidesz?

Lapunk kérdésére Fricz Tamás politológus beszélt a Benes-dekrétumok ügyében "béna kacsaként" viselkedő EU-ról, a Kurucinfó körüli feszültségekről, a Jobbik és az MDF esélyeiről, a Fidesz hiányzó határozottságáról, a megosztott MSZP-ről s a "hiteltelen" mi
2007. szeptember 28. péntek 07:00 - Horvát

Kérem, mondja el a véleményét a Benes-dekrétumok újbóli megerősítéséről! Álnaiv kérdés: Várható-e a dekrétumok hatályon kívül helyezése? Az EU szankcionál(hat)ja-e ez ügyben Szlovákiát?

Fricz Tamás életrajza
Az MTA Politikai Tudományok Intézetének tudományos főmunkatársa. A politikatudomány kandidátusaként 1997-től a Miskolci Egyetem Politológiai Tanszékén egyetemi docensként oktat. 1997 óra óraadó a Századvég Politikai Iskolán. Tanulmányai: Pénzügyi és Számviteli Főiskola (1978—1981), ELTE BTK filozófia szak (1985—1989). Tudományos fokozatai: Budapesti Közgazdasági Egyetem, egyetemi doktor (1993), a politikatudomány kandidátusa és Ph. D. fokozat (1994). Szakmai közéleti tevékenysége: az MTA Politikatudományi Bizottságának titkára, a Magyar Politikatudományi Társaság Elnökségének tagja, az MTA Köztestületének tagja, a Politikatudományi Szemle című lap vezető szerkesztője. Hat önálló könyv és hetven tanulmány szerzője, számos kiadvány társszerzője.
Nem vonják vissza a szlovákok: éppen most fogadták el a parlamentjükben a megerősítési határozatot. Megítélésem szerint ez európai szintű probléma, nem pusztán szlovák-magyar kérdés. Hiszen, ami történik, az szembe megy az Európai Unió vállalt alapértékeivel.

Mi áll a háttérben? Miként lehetséges, hogy a kollektív bűnösség elvén alapuló, a magyarság jogfosztottságát is elősegítő abszurd passzusok 2007-ben is érvényben lehetnek? Miért hagyja ezt az EU?

Ennek vannak belpolitikai magyarázatai is. S az EU állapotáról is kell pár mondatot mondani. Nyilvánvalóan egy olyan kormány jött létre Szlovákiában, amely nagy mértékben a radikális nacionalista koalíciós partnerek kezében van. Meciar és Slota nélkül nincs kormányzás. Nélkülük nincs koalíció, következésképp igen nagy a zsarolási potenciáljuk.

Szlovákia miniszterelnöke, Fico úr miért enged nekik mindenben? Csak hogy ne kelljen más, demokratikusabb, „európaibb” partnerekkel kormányoznia?, Gondolok itt elsősorban a magyarokra, azaz a Magyar Koalíció Pártjára (MKP); amelyre az ország EU-s csatlakozása óta mintha már nem igazán lenne szüksége a szlovák pártoknak.

Fico egy olyan ember, aki mindenféleképpen szeretné ezt a konstellációt megőrizni. A magyarokat nem igazán kedveli. Látható, hogy Ficónak sincs nagyon ellenére ez az egész történet. Mert ha ellenére lenne, akkor valamilyen módon ennek ellene tett volna. Felelősségük kölcsönös, amelynek ez a szomorú eredménye született. De mégiscsak tény, tudomásul kell venni. Viszont nagyon fontos, hogy határozottan lépjen fel a magyar kormány. Ebben a kérdésben nem lehet kompromisszum. Amiért felépült az unió, s amiért tagja lettünk, azokkal az alapértékekkel mind élesen szembemegy.

Nem hiszem, hogy az engedékenység jó. Ostoba kompromisszumokra nincs szükség.
Az EU az alapértékek védelmében érdekes módon egy „béna kacsának” látszik. Ez nem először fordul elő: hiszen a szlovákok és csehek belépéskor is érvényben voltak a dekrétumok. De nem támasztottak követelményeket, hogy ezzel nem léphetnek be. Majdhogynem következetes abban az EU, ahogy következetesen nemet mond a saját értékeire. Ez szörnyű. Érzéketlen a kisebbségi ügyek terén is az EU. Vélhetően azért, mert a meghatározó államok (Franciaország, Anglia, Németország) nem kívánnak kisebbségi ügyekkel érdemben foglalkozni. A fennálló jaltai világrend, védelmi rendszer felől nézik ezt a dolgot. Bármilyen mozgást, ami bármiféle esetleges veszéllyel járhat az európai békére, azt visszanyomják. A határon túli magyarokkal kapcsolatban is. Az érdekvédelmi törekvéseket érzéketlenül elhárítják. Ezáltal rombolnak emberi jogokat, liberális alapértékeket.

Ha már a liberális alapértékeknél tartunk, akkor mit gondol arról, mi lenne az ideális magatartásforma a politika és a jog részéről a kuruc.infó szélsőjobboldali portállal kapcsolatban? Gyurcsány Ferenc már nem csak kérte, de utasította Takács Albert igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy sürgősen találjon megoldást. Mit lehet tenni, illetve mit érdemes? Egyáltalán mit jósolna, mi fog történni?

Abszolút más állásponton vagyok: jogi eszközökkel nem érdemes kezelni az ilyen ügyeket. Minél nagyobb erővel próbálják megszüntetni a Kurucinfót, annál többen fogják olvasni. Én a totálisan szabad véleménynyilvánítás híve vagyok. Kell, hogy legyen olyan érett a magyar társadalom, hogy elviselje a Kurucinfót.

De a honlapon rendszeresen gyalázkodó szövegek jelennek meg, illetve esetenként megsértik a a személyiségi jogokat is.

Ez esetben igen, persze: ahol világos emberi jogi és egyéb sérelmek, illetve törvénysértések vannak, lépjenek fel az illetékes szervek. De nem kell boszorkányüldözésbe kezdeni. Lehet, hogy furcsának tűnik, de azt gondolom, az ő nézeteik terjesztésétől még nem kell megrendülnie a magyar társadalomnak és demokráciának. Ha csak akkor nem rendül meg, ha betiltják a honlapot, akkor az egy szegénységi bizonyítvány. Azért csináltuk a rendszerváltást, hogy még csúnya nézeteket is elviseljünk. El kell viselnünk a szélsőbaloldalt is, a Che Guevara-imádatot is. Ahogy a szélsőjobbot is. Ahol törvénytelenség van, ott kell lépni. Egyébként pedig ez nem jogi kérdés.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását