2024. június 2. - Kármen, Anita

Negyedmilliárdot osztottak ki

Idén második alkalommal támogatta 244 és fél millió forint odaítélésével a Paksi Atomerőmű Zrt. Duna-Mecsek Területfejlesztési Alapítványa a hazai nukleáris létesítmények környezetében lévő települések, intézmények pályázatait.
2007. szeptember 28. péntek 16:32 - Hírextra

A két évvel ezelőtt létesített alapítvány, amelyik évente félmilliárd forinttal segíti Paks, Kalocsa, Bátaapáti, Boda és Püspökszilágy körzetében lévők fejlődését, Kocsis Istvánnak, az MVM Zrt. vezérigazgatójának, a kuratórium elnökének részvételével pénteken tartotta idei második olyan ülését, amin döntött a pályázatok támogatásáról.

Varga-Sabján László, a kuratórium tagja elmondta, erre az őszi fordulóra 42 pályázat érkezett, s ebből 24-et támogatott az alapítvány. Az elbíráláskor előnyben voltak a települések és térségek közötti fejlesztési összefogást, a munkahelyteremtést valamint a helyi turisztikai vonzóerő fejlesztését célzó beruházások. Az utóbbiak között említette a Baranya megyei Feked pályázatát, ahol a német építészeti emlékeket őrző 28 lakóház homlokzatának felújítását segítik, épületenként félmillió forinttal. Több mint 100 millió forintot kapott Paks és térsége, ahol a kulturális turizmus feltételeinek megteremtését is támogatták. A bátaapáti térség, ahol épül az atomerőmű kis és közepes radioaktivitású hulladékainak tárolója, szintén turisztikai célokra 60 milliót, a püspökszilágyi térség, ahol szintén hulladéktároló van, 29, a Pakssal szemben lévő alföldi rész, Kalocsa térsége 11 és fél milliót kapott.
A most odaítélt majd félmilliárd forintnyi támogatás egyébként 3 milliárdos fejlődést indukál.

A Duna-Mecsek Területfejlesztési Alapítvány nem csak a beérkezett pályázatok megvalósítását segíti, hanem maga is pályázott. Részt vesz a Norvégia meghirdette fejlesztést támogató pályázaton, ahol 97 milliós önrésszel 600 millió forintot kaphat. A pályázaton Kocsis István szerint jó esély van a nyerésre, s az így kapott összeg az atomerőmű támogatási lehetőségét növeli.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását