2024. május 3. - Tímea, Irma

A madárinfluenza megtámadja a magzatot

A madárinfluenza vírus emberre is veszélyes H5N1 altípusa képes átjutni a méhlepényen és megfertőzni a magzatot, ezenkívül az egész szervezetet megtámadja, beleértve az immunrendszert - mutatták ki a Pekingi Egyetemen működő Fertőző Betegségek Centrumában
2007. szeptember 28. péntek 16:39 - Hírextra

A kutatók arra is találtak bizonyítékot - amit korábban már sejtettek -, hogy a madárinfluenza nemcsak a tüdőt fertőzi meg, hanem áthatolva az egész szervezeten, bekerül a bélrendszerbe, az agyba, a májba és a vérsejtekbe is.

"Ez a kutatás segít megérteni a H5N1-vírus veszedelmességét, valamint modellt kínál a globális összefogásra a fertőző betegségek elleni harcban" - mondta dr. Ian Lipkin, a kutatás vezetője, a New York-i Columbia Egyetem munkatársa.

Lipkin és csapata két madárinfluenzában elhunyt kínai állampolgárból vett szövetmintát vizsgált meg: az egyikük egy 24 éves terhes nő volt, a másikuk egy 35 éves férfi.

Eddig senki sem gondolta volna, hogy a H5N1 képes átjutni a méhlepényen és megbetegíteni a magzatot.

Ez az első nagyszabású kutatás, amelyet a Pekingi Egyetemen működő Fertőző Betegségek Központjában végeztek, abban az intézetben, amelyet a SARS (súlyos akut légúti szindróma) 2003-ban történt gyilkos felbukkanása után hoztak létre. A SARS 800 ember halálát okozta, s további 8 ezret fertőzött meg, mire megfelelő ellenszerrel sikerült megfékezni.

A kutatás eredménye alátámasztja azt a feltevést, hogy a H5N1 az immunrendszer bizonyos részeit kóros túlműködésre készteti, s a beteg végül emiatt hal bele a betegségbe.

A madárinfluenza elsősorban madarak között terjed, de némelykor emberek is elkapják, s 2003 óta a 328 fertőzöttből 200-an haltak meg. Mivel a szakemberek világjárvány kitörésétől tartanak, nagy erőkkel vizsgálják a H5N1-t.

A friss kutatásról a Lancet angol orvosi szakfolyóiratban jelent meg tanulmány.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását