2024. május 21. - Konstantin

A folsavkiegészítők növelhetik a rákkockázatot

Norvégiában végzett felmérések elemzése azt mutatta, hogy a folsavat és B12-vitamint szedő emberek nagyobb valószínűséggel haltak meg rákban, mint azok, akik nem alkalmazták ezeket az étrendkiegészítőket - közölték norvég kutatók.
2009. november 18. szerda 20:40 - HírExtra
A norvég Bergen városának egyetemi kórházában szívbetegek egészségi állapotát követték nyomon az orvosok. A páciensek folsavat és B12-vitamint szedtek, hogy csökkenjen szervezetükben a homocisztein nevű aminosav szintje. Utóbbi magas vérszintjét korábban összefüggésbe hozták a szívrohamok és szélütések kialakulásának veszélyével.
Marta Ebbing és kollégái a Journal of the American Medical Association (JAMA) című szaklapban kedden megjelent tanulmányukban arra a következtetésre jutottak, hogy a mintegy 6800 ember részvételével végzett két vizsgálatban a vitamint szedőknek 25 százalékkal nagyobb volt a tüdőrák miatti halálozási kockázata. Az általános rákos halálozás is nagyobb arányú volt a követéses vizsgálat három éve alatt azoknál, akik a B-vitaminok csoportjába tartozó két étrendkiegészítőt alkalmazták.

Norvégiában - több fejlett országgal ellentétben - nem dúsítják a lisztet és a kenyérféléket folsavval, így a vizsgálatban a kutatók az átlagnépességhez tudták viszonyítani a rákos halálesetek előfordulási arányát.

A folsav hiánya különösen a terhes nőknél jár kockázattal, mert a magzatnál idegcsőzáródási rendellenességeket, nyitott gerincet okozhat. Felnőtteknél a folsav és a B12-vitamin a vérképzésben, a sejtek növekedésében és szaporodásában játszik szerepet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását