2024. május 20. - Bernát, Felícia

Lengyel művész kiállítása a Ludwig Múzeumban

A művészetben az álmok valóra válnak címmel Katarzyna Kozyra kortárs lengyel multimédiaművész mintegy 30 videomunkáját mutatja be a Ludwig Múzeum legújabb kiállítása, amely csütörtöktől látható Budapesten, a Művészetek Palotájában.
2007. szeptember 27. csütörtök 11:34 - Hírextra

Kopeczky Róna, a kiállítás kurátorának tájékoztatása szerint a világszerte ismert művész Magyarországon Men's Bathhouse és Women's Bathhouse című, az egyik budapesti gyógyfürdőben, rejtett kamerával forgatott videomunkáival vált híressé. Szociológiai szempontból kívánta tanulmányozni, megváltozik-e a nők, s a férfiak viselkedése a másik nemtől mentes környezetben.

A kortárs művészeti múzeumban másodszor mutatkozik be Katarzyna Kozyra egyéni tárlattal. In art dreams come true (A művészetben az álmok valóra válnak) című vándorkiállítása a színház- és filmművészet, valamint az opera vizuális eszközeit felváltva használja. E multimediális munkában a nőtípusok szélsőségesen különböző megjelenítéseit tárja a néző elé, például az operadívát, a tündérmesékben szereplő hercegnőt, a popsztárt és a végzet asszonyát.

A nemhez kapcsolódó szerepek megkérdőjelezésével, valamint a férfiúság és nőiség közötti megkülönböztetés elhomályosításával Katarzyna Kozyra a nemi szerepek valódi jelentéseit vizsgálja.
A kiállítás előzőleg Varsóban és Wroclawban (Lengyelország), Brnóban (Csehország), majd Trnavában (Szlovákia) volt látható.
A Ludwig Múzeum a wroclawi BWA Galéria közreműködésével Kozyra mintegy 30 videomunkáját mutatja be különféle technikák segítségével, számítógépen, projektorral kivetítve, valamint az öt, speciálisan erre a projektre tervezett ruhát állítja ki, amelyet a művésznő a fellépésein viselt.

Katarzyna Kozyra az egyik leghíresebb kortárs lengyel multimédiaművész. Ő képviselte Lengyelországot 1999-ben a 48. Velencei Nemzetközi Művészeti Biennálén.

A kiállítás október 28-ig látható Budapesten, a kortárs művészeti múzeumban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását