2024. május 16. - Mózes, Botond

Chavez filmgyártásba kezdett

Hugo Chavez államfő a venezuelai filmipar fellendítésével két legyet is üt egy csapásra: egyfelől a "hollywoodi filmhegemóniát" akarja megtörni, másfelől politikája támogatására használja az új produkciókat - ez azonban kritikusainak a szovjet propagandaf
2007. szeptember 27. csütörtök 10:18 - Hírextra

A közelmúltban 13 millió dolláros (2,3 milliárd forintos) állami beruházással Guarénasban létrehozott Cinema Villa filmstúdióban egyszerre több politikai töltetű filmet is forgatnak. Az egyik Luis Posada Carriles egykori CIA-ügynökről szól, akit Chavez "a latin-amerikai Oszáma bin Ladennek" tart.

Venezuela régóta követeli az 1985-ben az Egyesült Államokba szökött Posada kiadatását, mert őt tartja felelősnek többek között az 1976-ban Fidel Castro ellen megkísérelt merényletért és az 1997-es havannai bombázásért is, amelynek egy halálos áldozata volt. Posada tagadja a vádakat, ám a Bambi C-4 című 900 ezer dolláros (mintegy 160 millió forintos) költségvetéssel készülő életrajzi dráma amellett érvel, hogy bűnös és Venezuelában vagy Kubában kellene felelnie tetteiért.

A stúdió első játékfilmjét, amelyet Francisco de Mirandáról, a venezuelai függetlenség hőséről készítettek, már októberben láthatja a helyi közönség. A produkcióban Danny Glover amerikai színész is szerepet vállalt, aki nyíltan támogatja Chavez politikáját. Az elnök egyébként a minap 18 millió dolláros (több mint 3 milliárd forint) támogatást ajánlott fel a Glover rendezte Toussaint című filmnek, amely a haiti függetlenség élharcosának állít emléket. Venezuela két független filmvállalata bírálta Chavezt a nagyvonalúságért, szerintük a venezuelai filmgyártásban is lett volna helye a pénznek.
A harmadik nagyszabású munka Ezequiel Zamoráról, a XIX. századi felkelőről, Chavez ideológiájának kulcsfigurájáról készül.

A játékfilmek mellett dokumentumfilmeknek és televíziós produkcióknak is helyt adó új filmközpontot nemcsak pénzeli, de - a kubai filmgyártáshoz hasonlóan - ellenőrzése alatt is tartja a kormány. A forgatókönyveket egy bizottság rostálja meg, amelynek munkájában a közvetlenül Chaveznek referáló kulturális miniszter is részt vesz.

Míg a Cinema Villa egyik rendezője szerint az állami filmcentrum célja a tévéből és mozivászonról a venezuelaiakra zúduló "kulturális hegemónia átalakítása", a caracasi egyetem egyik kommunikációs professzora a filmek minőségét félti a politikai szlogenektől, és számára a sztálinista időket idézi ez a fajta politikai propaganda.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását