2024. április 20. - Tivadar

Világpremier Budapesten

A világon elsőként a fővárosi Semmelweis Egyetemen (SE) vezették be a patológia oktatásában a digitális mikroszkópot - jelentették be az egyetem vezetői szerdai sajtótájékoztatójukon Budapesten.
2007. szeptember 26. szerda 17:41 - Hírextra

Tulassay Tivadar rektor emlékeztetett arra, hogy a találmány Molnár Béla, az intézet egykori munkatársa nevéhez fűződik, aki tíz évvel ezelőtt nem kis anyagi áldozatokat vállalva kezdett el foglalkozni a szövettani metszetek digitalizálásával.

Ismertetése szerint az egyetem kizárólag önerőből, 20 millió forintos költséggel vezette be a magyar fejlesztésű rendszert az I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetben, ahol a digitális mikroszkópos oktatáshoz 34 férőhelyes számítógépes hálózatot építettek ki.

Tulassay Tivadar a lehetséges alkalmazási lehetőségekről szólva kiemelte, hogy napjainkban patológushiány van a kórházakban. A digitális rendszer viszont lehetővé teszi, hogy különböző egészségügyi intézmények számára vállaljanak szövettani diagnosztizálást. A rendszer segíti a rákkutatást is - mutatott rá a rektor.

Matolcsy András, az I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet igazgatója a digitális mikroszkóp nyújtotta előnyök között említette, hogy a rendszer segítségével a hallgatók egyidejűleg vizsgálhatják ugyanazt a metszetet.

Tájékoztatása szerint a hagyományos mikroszkópok esetében ugyanabból a szövettani elváltozásból 40-50 preparátumot kell készíteni. Ezek drága és törékeny minták, ráadásul sohasem egyformák. Az oktatóknak így egyenként kell elmagyarázni az elváltozásokat a metszeteket külön-külön vizsgáló medikusoknak - mutatott rá az intézet igazgatója.

Hozzátette: a digitális rendszerben az oktató a hallgatók számítógépét egyidejűleg vezérelve magyarázza el az elváltozásokat. A rendszer lehetőséget biztosít arra is, hogy a hallgató az általa legfontosabbnak ítélt képeket rögzítse és pendrive-ra, vagy lemezre mentve elvigye haza. A digitális mikroszkópos képek ingyenesen elérhetőek interneten keresztül az intézet honlapján - jegyezte meg Matolcsy András.

Molnár Béla a digitális mikroszkóp alkalmazásával kapcsolatban elmondta, hogy jelenleg a világban már több mint száz ilyen rendszer működik. Ismertetése szerint a világ vezető intézetei már rendelkeznek digitális mikroszkóppal, de egyre több kisebb diagnosztikai központ is beszerezte a rendszert, s a nagy gyógyszerkutató cégek is alkalmazzák.

Molnár Béla a digitális mikroszkóp oktatási alkalmazásával kapcsolatban kiemelte, hogy 5-6 év múlva a végzett orvosok a diagnózis felállításakor laborleletek, röntgenfelvételek mellett már rutinszerűen a szövettani eredményeket is vizsgálják.

Meggyőződése szerint ez az integrált diagnosztika olyan lehetőségeket biztosít a gyógyászatban, amelyekről - mint fogalmazott - ma még nem is álmodhatunk.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását