2024. május 23. - Dezső

Szemünk világa

A magyar lakosság jobban retteg látása elvesztésétől, mint a cukorbetegségtől vagy az impotenciától, ám nincs tisztában az időskori makuladegeneráció (AMD) fogalmával, jóllehet ez a csökkent látás leggyakoribb oka - hangzott el egy szerdán tartott tájékoz
2007. szeptember 26. szerda 15:35 - Hírextra

Egy friss felmérés szerint a magyar lakosság tekintélyes hányada (47,5 százalék) lenne inkább visszeres (42,6 százalék) vagy cukorbeteg (40,3), minthogy részben vagy teljesen elveszítse a látását.
A válaszolókat kevésbé érdekli, ha impotensek (32,3 százalék) vagy süketek (31,2) lesznek, mintha megvakulnának - áll a világ egyik legnagyobb, látással kapcsolatos gyógyító eszközöket és gyógyszereket előállító cége, a Bausch and Lomb által közreadott felmérésében.

Süveges Ildikó szemész professzor elmondta, a makuladegeneráció az iparilag fejlett országokban a leggyakoribb oka a vakságnak, illetve a látásképesség fokozatos elvesztésének. Nem gyógyítható, legfeljebb némiképp megelőzhető és lassítható kialakulásának folyamata.

Már a középkorúaknál is jelentkezhetnek tünetek. Az AMD-s betegek éppen azt nem látják, amire nézni szeretnének - periférikus látásuk van, de az is csak homályos. Egy idő után az AMD lehetetlenné teszi az olvasást, a tévénézést, a főzést vagy a keresztrejtvényfejtést - mindazt, ami időskorban megszépíthetné, élhetővé tenné az életet.

Ha már kialakult, a betegség mind a két szemre kiterjed, de nem egyforma mértékben. Megelőzésében segíthetnek bizonyos táplálék-kiegészítők, amelyek megfelelő mennyiségben tartalmaznak luteint, zeaxanthint, antioxidánsokat, C és E-vitamint, cinket és szelént.

Szedésük esetén körültekintőnek kell lenni: az orvossal konzultálni kell, ha mondjuk ezekkel egy időben Béres-cseppet vagy más vitamintablettákat szed valaki. Az sem mindegy, hogy dohányos-e a szeme világát féltő ember vagy sem - az E-vitamin, a C-vitamin vagy a bétakarotin nagyobb mérvű, rendszeres szedése a cigarettázóknál és (másoknál) növelheti egyes betegségek kialakulásának hajlamát.

A genetikai hajlam, a stressz, az erős napfény és a dohányzás növeli az AMD kialakulásának veszélyét és persze a magas életkor - márpedig manapság tovább élnek az emberek. A dohányzás önmagában 40 százalékkal emeli az AMD kialakulásának veszélyét hangzott el a tájékoztatón.
Ugyanakkor nem szabad természetesnek venni, ha valaki idős és félvak: a látás elvesztése betegség, nem pedig a korral járó folyamat.

Segíthet a betegség elkerülésében az omega-3 zsírsavak és a halfélék fogyasztása. Nem mindegy azonban, milyen halat eszik - vagy honnan származó halolaj kapszulát vesz - valaki: elsősorban az északi, hideg vizű tengerek kevéssé szennyezett vizéből származó halat tanácsos venni és ottani halból készült olajkapszulát érdemes szedni.

Ahhoz, hogy valaki a hajlam ellenére is mentesüljön az AMD-től, már gyerekkortól okosan, célzottan kellene táplálkozni. A zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása mindenképpen javasolt antioxidáns hatásuk és vitamintartalmuk miatt, de a génmódosított kukorica nem ajánlott és az E-számokra sem árt odafigyelni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását