2024. május 5. - Györgyi

3 év 10 hónapra ítélték Mortimert

Jogerősen 3 év 10 hónap letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta emberölés kísérlete miatt a Mortimer néven ismert fiatalkorú Gy. Mihályt a Fővárosi Ítélőtábla szerdán.
2007. szeptember 26. szerda 17:59 - Hírextra

A fiú 2005 májusában karddal leszúrt egy másik fiatalkorút a fővárosban egy buszon. A sértett életét a gyors orvosi beavatkozás mentette meg, ám maradandó sérüléseket szenvedett, lépét el kellett távolítani.

Az eset akkor kapott nagy nyilvánosságot, amikor a cselekmény utáni napokban a nyomozás még ismeretlen tettes ellen folyt, és mintegy félezren tüntettek a tetthely közelében a Moszkva téren a rasszizmus ellen, ugyanis a sértett roma. Rövidesen azonban rendőrkézre került Gy. Mihály, aki szintén romának vallotta magát.

A vádlott az eljárás során beismerte tettét, de bűnösségét tagadta. Hol azzal védekezett, hogy önvédelemből szúrt, hol pedig azzal, hogy véletlenül, a busz hirtelen elindulása miatt döfte le áldozatát.

Az első fokon eljárt Fővárosi Bíróság azonban mindkét védekezést elvetette. A vádlott állításával szemben ugyanis nem volt bizonyíték arra, hogy a sértettnél kés lett volna, illetve, hogy olyan fenyegető magatartást tanúsított volna, ami megalapozhatná a jogos védelmet.

A Fővárosi Bíróság ez év márciusában kimondta, hogy a vádlott szándékosan, mindenfajta racionális ok nélkül szúrt le egy szóváltást követően egy számára ismeretlen személyt.
Az emberölés kísérlete fiatalkorú esetében a törvény szerint 10 évig tartó szabadságvesztéssel sújtható.

Az ügyész első fokon a középmértéket el nem érő büntetést indítványozott. A fővárosi bírósági bíró a 3 év 10 hónapos szabadságvesztés kiszabásakor megjegyezte: példátlan eset, hogy valaki fényes nappal, tömegközlekedési eszközön, minden ok nélkül 80 cm-es karddal leszúrjon egy számára ismeretlen személyt.

Az elsőfokú ítéletet az ügyészség tudomásul vette, az ügyvéd azonban fellebbezett.
Szerdán a Fővárosi Ítélőtábla elutasította a védői fellebbezést és jogerőre emelte a Fővárosi Bíróság márciusi döntését. Mortimer ügyvédje a tárgyaláson sikertelenül indítványozta új elmeszakértő kirendelését.

A tábla szóbeli indoklásában kiemelte, hogy az emberölési kísérlet eszköze, a 80 centiméteres kard korántsem tekinthető szokványosnak, a támadott testtájékon, a sértett felsőtestén számos életfontosságú szerv helyezkedik el, a döfés pedig áthatolt a sértetten.

A tábla szerint nem volt lehetőség az enyhítésre, tekintettel az elkövetés eszközére, helyére és arra, hogy a cselekmény maradandó fogyatékosságot okozott.

Ugyanakkor Mortimer bátyja esetében, aki első fokon emberöléssel kapcsolatban elkövetett bűnpártolás miatt felfüggesztett szabadságvesztést kapott, az ítélőtábla pénzbüntetésre enyhítette a szankciót, figyelembe véve többek között azt, hogy a vádlott büntetlen előéletű, cselekményével a testvérét igyekezett védeni, de utóbb segített az ügy feltárásban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását